Novosti

Kronika

O hrvatsko-srpskim odnosima u Golubiću

U Golubiću Obrovačkom od 19. do 26. avgusta održan je osmi po redu međunarodni naučni skup, a ovogodišnja bila je ‘Hrvatsko–srpski odnosi - znanje i identitet’

U Golubiću Obrovačkom od 19. do 26. avgusta održan je osmi po redu međunarodni naučni skup o hrvatsko-srpskim odnosima, a ovogodišnja tema skupa bila je ‘Hrvatsko–srpski odnosi - znanje i identitet’. Ovu naučnu manifestaciju organiziraju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića

uz podršku resornih ministarstava Hrvatske i Srbije te Grada Obrovca. Organizaciju skupa pomogli su i Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Komeserijat za izbeglice Republike Srbije i Fond za pomoć izbeglicama Vlade Vojvodine.

Osim panela ‘Znanjem do zaštite identiteta’ i ‘Održivi razvoj u povratničkim sredinama- ekonomski, pravni i sociološki aspekti’, održan je i plenarni dio. Poseban dio je bila ljetna škola na kojoj su univerzitetski profesori iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja držali predavanja na temu ‘Holocaust and Genocide in the Balkans - Impact on Regional Stability Policy’ polaznicima - studentima postdiplomskih studija s prostora bivše Jugoslavije koji su izabrani na javno objavljenom konkursu.

Osim toga, u Golubiću i Obrovcu od 19.do 24. avgusta održana je i likovna radionica u kojoj su

stvarali umjetnici iz Srbije i Hrvatske koji su na plenarnom dijelu skupa prikazali rezultate svoga rada. Plenarni dio skupa osim profesora i naučnika okupio je brojne stručnjake i manjinske predstavnike dvije zemlje koji su predstavili svoje viđenje sadašnje situacije u regionu.

- Prostor bivše Jugoslavije zarobljen je lošim politikama sjećanja na ratove i sukobe - rekao je tom prigodom saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Ako se identitet jednog naroda i dalje bude prvenstveno gradio u odnosu na njegovo stradanje i žrtve, i Srbija i Hrvatska ostat će trajni zarobljenici pogrešnih državnih politika i neriješenih odnosa - dodao je Pupovac, ističući da je te politike potrebno mijenjati, jer će se u suprotnom ući u još jedan sukob.

- U proteklih godinu dana ljudi koji su na vlasti u zemljama bivše Jugoslavije nisu učinili ništa da zaštite identitete nacija koje tu žive, čime su dokazali svoju neodgovornost prema tim važnim pitanjima - rekao je Janko Veselinović, poslanik u Skupštini Srbije i jedan od organizatora skupa.

Organizator skupa, direktor Centra za demokratiju, istoriju i pomirenje iz Novog Sada Darko Gavrilović također je bio kritičan prema sadašnjem političkom momentu, prozivajući premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovu politiku normalizacije odnosa na prostoru bivše Jugoslavije.

- Aleksandar Vučić krenuo je od kraja, ne poštujući i ne poznajući važnost tog procesa i trčeći za brzim i jeftinim političkim poenima. Ako s tim nastavi, sav trud i rad na pomirenju vratiće nas nekoliko godina unazad - smatra Gavrilović.

- U Srbiji postoji dobar zakonski okvir koji regulira prava nacionalnih manjina, ali nedostaje politička volja za sprovođenje tih propisa – istaknuo je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Darko Sarić Lukendić.

S druge strane, predsjednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dragan Crnogorac podsjetio je da je Erdutskim mirovnim sporazumom iz 1995. pokrenut proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ali i dogovorena prava srpske zajednice na toj teritoriji.

Značajno je da su ove godine agro ekonomisti, pravnici i sociolozi razgovarali i o održivom povratku na područje Sjeverne Dalmacije, istakli su organizatori.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više