>

novosti logo

Obilježena 79. godišnjica polaganja prve partizanske zakletve

Raduje me što se sve više mladih zanima za vrijeme rađanja revolucije, pa sam siguran će se na Čavić brdo dolaziti i poslije nas, rekao nam je Nikola Nožinić, predsjednik petrinjske udruge antifašista

Zaklinjem se da iz ruke neću pustiti oružje sve dok posljednji fašistički okupator ne napusti moju zemlju… Ako prekršim ovu zakletvu, neka sramotno padnem od ruku svojih drugova – tako glasi prva partizanska zakletva koju su banijski borci položili na Čavić brdu na Šamarici 28. rujna 1941. Tekst ove svečane izjave uskoro su preuzele sve partizanske jedinice u osnivanju na području Hrvatske, ali i cijele Jugoslavije.

Na istom mjestu, duboko u šumovitom srcu Banije, više desetaka antifašističkih borca i antifašista Petrinje, Siska, Novske, Gline i okolnih mjesta obilježili su prije nekoliko dana 79. obljetnicu polaganja prve partizanske zakletve. Okupljeni su položili vijence i evocirali uspomene, a usprkos koroni, hladnoći i kiši razvilo se i partizansko kolo. Prije toga pročitan je tekst zakletve koju su, na ovom skrovitom mjestu u dubini nepregledne šume, prije 79. godina izgovorili mladići i djevojke, stupajući u partizanske redove.

- Dok god ima nas antifašista, ideja o slobodi, jednakosti i bratstvu i jedinstvu neće nestati. Iduće godine obilježavamo 80. obljetnicu partizanske zakletve i vjerujem da će nas biti puno više. Raduje me što se sve više mladih ljudi zanima za to vrijeme rađanja revolucije, pa sam siguran će se na ovo mjesto dolaziti i poslije nas - rekao nam je Nikola Nožinić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petrinje.

Od osamostaljenja Republike Hrvatske prošlo je gotovo 30 godina i kroz sve to vrijeme sustavno se oduzimaju prava učesnicima NOR-a, posebno ratnim vojnim invalidima. Jednako tako odgovorni zatvaraju oči pred činjenicom da u Hrvatskoj ima više od 3000 porušenih partizanskih spomenika i spomen-domova. Tako ni spomenik partizanskoj zakletvi na Čavić brdu nije ostao pošteđen. Mramorne ploče s imenima boraca koji su polagali zakletvu, ponavljajući riječi legendarnog Vasilja Gaćeše, razbijene su, a na njihovu mjestu ispisani su ustaški grafiti.

1/4