Novosti

Kronika

Obilježeno 80 godina od oslobođenja Vojnića

Akcija partizana je imala veliki odjek jer je Vojnić udaljen tek oko pedesetak kilometara zračne linije do Zagreba

Large sudionici  na danu oslobo%c4%91enja vojni%c4%87a

Sudionici komemoracije u Vojniću

Vrlo skromno, u srijedu 12. januara, tridesetak pripadnika antifašističkih organizacija i srpske zajednice obilježilo je 80. godišnjicu oslobođenja Vojnića. Na antifašistički spomenik u centru Vojnića položeni su vijenci i upaljene svijeće.

- Partizanske jedinice su u okruženju nekoliko dana držale neprijateljsku posadu koja je brojala preko 500 vojnika. Partizani su bili slabo naoružani pa u obzir nije dolazila neka veća ofenzivna akcija jer bi to uzrokovalo brojne žrtve. Domobrani su tako bili prisiljeni na povlačenje prema Utinji. Oko Međeđaka su ih sačekali partizani i razoružali te tako došli do velikih količina oružja i municije. To je imalo veliki odjek jer je Vojnić udaljen tek oko pedesetak kilometara zračne linije do Zagreba, a tu je bio i Karlovac kao jedna od najvećih neprijateljskih utvrda - kazao je Nikola Trbojević, predsjednik jednog od dva udruženja antifašista u Vojniću.

Ta akcija izazvala je veliku neprijateljsku ofenzivu s ciljem uništenja partizanskog pokreta na Petrovoj gori, što su stanovnici toga dijela Korduna platili velikim žrtvama među civilima i borcima. Ni ta ofenziva nije uspjela jer su u maju 1942. partizani probili trostruki obruč na Biljegu. Na ovom području su bile koncentrirane sve najvažnije institucije tadašnje Hrvatske uključujući i partizansku bolnicu otvorenog tipa. Tako je uz manje promjene bilo sve do kraja NOB-a, tokom kojeg je svaki treći stanovnik šireg područja Vojnića nastradao.

Potpredsjednik SABA RH i predsjednik karlovačkih antifašista Miroslav Delić je rekao kako se sa spomenika na Petrovcu vidi Zagreb, ali je pitanje da li se iz Zagreba vidi spomenik.

- Ne vjerujem da se iz Zagreba Petrova gora vidi u bilo kojem smislu – nadovezao se dožupan Karlovačke županije iz redova srpske manjine Dejan Mihajlović.

- Kada činjenice stavimo na stol nitko neće moći reći da prva partizanska bolnica otvorenog tipa u Evropi nije bitna za Hrvatsku i za antifašizam. Na nama je da te činjenice podastremo. Ljudi se mijenjaju ali činjenice ostaju: Vojnić i Petrova gora zauzimaju jedno od najznačajnijih mjesta u povijesti RH, htio to netko priznati ili ne - istaknuo je dožupan. Rekao je da mu nije jasno zašto nema predstavnika lokalne vlasti te da je njihov izostanak za svaku osudu jer je to loša poruka.

Kao što smo već izvijestili, u Vojniću su se predomislili u namjeri da predsjednika Zorana Milanovića pozovu na 80. godišnjicu oslobođenja. Isprva je bio plan da predsjednik republike bude pozvan da položi vijenac stradalim Kordunašima. No nakon brojnih Milanovićevih ispada prema antifašistima, predstavnicima srpske zajednice, a posebno zbog nedavnih izjava u vezi ubojstva zagrebačke porodice Zec i maloljetne Aleksandre, ovaj prijedlog je povučen.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više