Novosti

Kronika

Oбнoвa трeбињскe Гoспojинe

Maлa Гoспojинa нa Koрдуну: И oвe гoдинe нa пoдручjу Гoрњoкaрлoвaчкe eпaрхиje Српскe прaвoслaвнe црквe 21. сeптeмбрa oбиљeжeн je прaзник Рoђeњa прeсвeтe Бoгoрoдицe, у нaрoду пoзнaт кao Maлa Гoспojинa

I ove godine na području Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve obilježen je 21. septembra praznik Rođenja presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina. Održana su brojna bogosluženja. Kako nam je rekao Saša Lončina sa informativnog portala Gornjokarlovačke eparhije, vladika Gerasim je bio u Glini i u istoimenoj crkvi predvodio bogosluženje. Mala Gospojina je i slava hrama u Glini i Gornjoj Trebinji, na Kordunu, gdje je bogosluženje predvodio karlovački paroh Goran Slavnić.

Nakon večernjeg bogosluženja, također po tradiciji, održani su narodni zborovi na kojima se okupio veći broj ljudi koji iz zemalja EU, Srbije i Republike Srpske dolaze u svoja sela na proslave mjesnih slava.

Tako je bilo i ovog puta u Gornjoj Trebinji, gdje smo sreli smo Dragana Ivkovića (1948), rođenog u Donjoj Trebinji, koji svake godine dolazi na mjesnu slavu. Dragan je u penziji, 46 godina je radio u Njemačkoj kao radnik u špediciji i kao vozač u mjestu Biberah kod Ulma.

Susreli smo i Dušana Duju Krivokuću (1928) koji je vodio akciju oko izgradnje spomenika i spomen kosturnice kod crkve u Gornjoj Trebinji u kojoj su ostaci 225 nevinih žrtava ustaškog masakra 1942. godine. Za svaku mjesnu slavu Dujo dođe na bogosluženje, zapali svijeće u crkvi, kao i na spomenik nevinim žrtvama, a tako je bilo i ovog puta. Dva dana kasnije, na izbornoj skupštini Udruženja antifašista Karlovačke županije, upravo za zasluge za ovaj spomenik, Duji je uručena Povelja SABA RH, kao jedno od najvećih priznanja antifašista.

Hram Rođenja presvete Bogorodice, odnosno hram Male Gospojine u Gornjoj Trebinji izgrađen je 1843. godine. Uređenje hrama počelo je u roku, krenulo se sa građevinskom sanacijom zvonika. Radovi bi trebali biti gotovi ove jeseni. Kako nam je rekao karlovački paroh Goran Slavnić, radove financira Ministarstvo kulture RH sa 68.000 kuna, jer je ova crkva zaštićeni spomenik kulture, a u financiranje su uključeni i vjernici. Nakon zvonika sanirat će se fasada i unutrašnjost hrama, samo što će to sve potrajati više godina zbog nedostatka financijskih sredstava. Na području Karlovačke županije, inače, trenutno je u sličnoj obnovi, sanaciji ili zaštiti deset pravoslavnih hramova.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više