Novosti

Kronika

Oбнoвљeн спoмeник књижeвнику

Симa Лукин Лaзић (1863 – 1904) биo je нoвинaр, урeдник, писaц и хистoричaр. Прeминуo je у сeлу Рajићу крaj Нoвскe гдje му je зaдњих 50 гoдинa нa грoбљу у трaви лeжao прeпoлoвљeни спoмeник

Dobrih pedeset godina, prepolovljeni spomenik novinaru, uredniku i književniku Simi Lukinu Laziću, ležao je u travi na groblju u selu Rajić pokraj Novske. Nesretni Lazić, intelektualna gromada s početka 20. stoljeća, u Rajić je tog 19. jula 1904. došao u posjetu bratu trgovcu, gdje je uslijed slabašnog zdravlja naprasno preminuo. Tamo je sasvim slučajno sahranjen, a supruga i potomci podignuli su mu velebni spomenik. Novije generacije zaboravile su da na seoskom groblju leže ostaci svestranog prozaista, pjesnika i polemičara – njegova vječna kuća je zarasla u korov, a spomenik je načeo zub vremena.

Ipak, netko se još sjeća – Nikola Landup iz Rajića o Lazićevoj veličini učio je u gimnaziji i njegov oštećeni spomenik pamti još iz najranijeg djetinjstva. Na Landupovu inicijativu, 115 godina poslije Simine smrti, spomenik je obnovljen i postavljen na staro mjesto - u subotu 6. jula. Ne čekajući da institucije odrade svoj posao, Landup je uzeo stvar u svoje ruke pa je uz pomoć prijatelja skupio novac za obnovu.

- Drago mi je što smo se angažirali, to sada konačno lijepo i pristojno izgleda. Sveštenik Dragan Antonić koji je držao parastos pri otkrivanju spomenika jako nam je pomogao. Našao je dobrog klesara koji je cijeli spomenik sredio za svega 300 eura. Majstor je rekao da je spomenik napravljen od vrlo kvalitetnog granita i da ovakav može opstati još 100 godina. Sada je najviši spomenik na groblju, betoniran je i podignut na viši nivo - kaže Landup. Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo, Landup kaže da se to nikome ne može zamjeriti. Preostalo stanovništvo u Rajiću, mahom starci, bore se za puki opstanak, pa takva akcija nije bila prioritet.

- Obraćao sam se srpskim institucijama, međutim nije bilo odaziva. Običan svijet ne zna tko je bio Sima Lazić i imaju svoje probleme, a pitanje je da li bih i ja mogao financirati obnovu da ne živim u Norveškoj, u Oslu - objašnjava Landup, po obrazovanju ekonomist. Dodaje da ne zna tko su i gdje žive Lazićevi potomci.

Jedno stoljeće poslije njegove smrti, valjalo bi se prisjetiti tko je bio Sima Lukin Lazić. Podaci iz njegove biografije kažu da je malo štampe u austrougarskom Zagrebu i Novom Sadu u kojoj nije Lazić nije ostavio pisani trag. Objavljivao je novinske tekstove: političke, historijske, književne, humorističko-satirične i pamfletske članke, a također je pisao poeziju i prozne tekstove. Surađivao je u listovima i časopisima Odjek, Pozorište, Neven, Starmali, Brankovo kolo i Gedža. Bio je urednik u zagrebačkom Srbobranu, a uređivao je i humorističko-satirične listove Bič i Vrač pogađač.

Satiričar koji se često potpisivao kao ‘Vrač pogađač’ stajao je rame uz rame s Radojem Domanovićem i Stevanom Sremcem, bio je suvremenik Branislava Nušića, a iza sebe je ostavio satiričnu knjigu poezije ‘Divlji čovjek’ koja je u ono vrijeme naišla na afirmativne kritike. Kada je umro, imao je samo 41 godinu. Također je vrlo poznata njegova popularno-historijska knjiga ‘Kratka povjesnica Srba od postajanja Srpstva do danas’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više