Novosti

Kronika

Obrisana memorija Koprivnice

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Koprivnice čuva premješteni spomenik: Ove godine započela je obnova postolja premještenog spomenika koja bi trebala biti završena do 15. aprila

Jedan od prvih primjera modernog barbarizma usmjerenog protiv antifašističkih spomenika, zabilježen je početkom devedesetih u Koprivnici. Još 5. aprila 1991. godine sa središnjeg koprivničkog trga uklonjen je znameniti podravski spomenik NOB-u postavljen 1955. godine – što se za razliku od ratnih miniranja dogodilo nakon višemjesečne javne rasprave. Uklanjanju se tada usprotivio koprivnički partizan i kipar Juraj Vučetić Zorko. Vučetić je iz protesta stao pred rušitelje spomenika, ali ni ova hrabra gesta nije pomogla da ne bude uklonjen.

Brončana skulptura ‘Partizanskog borca u izvidnici’ kipara Ivana Sabolića, po direktivi tada vladajućeg HDZ-a, preseljen je iz koprivničkog centra u Spomen područje prvog ustaškog koncentracijskog logora ‘Danica’ – potpuno neadekvatnu lokaciju s obzirom na funkciju spomenika.

Nastojeći trajno izbrisati svaki trag antifašizma i revolucije u podravskom kraju, koprivnički HDZ spomenik je doslovno ‘iščupao’ iz urbane vizure grada, pokušavajući ga izbrisati kolektivne memorije. Današnje generacije, posebno one mlađe, ni ne znaju ništa o tome spomeniku, dok su ga starije već i zaboravile. No, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) iz Koprivnice redovito obnavlja premješteni spomenik te uređuje okoliš oko njega. Zaslugom ovog udruženja, ove godine započela je i obnova postolja spomenika koja bi trebala završiti do 15. aprila - kada se tradicionalno obilježava komemoracija za žrtve Danice.

Pored renoviranja spomenika, antifašisti Koprivnice će spasiti i spomen ploču koja je 1991. godine bila skinuta s pročelja današnje zgrade Gradske vijećnice, razrezana te stavljena u temelje premještenoga spomenika. Spomen ploča će biti pohranjena u koprivnički Gradski muzej, a bila je postavljena u čast partizanskoj jedinici koja je krajem 1943. godine osnovana u Koprivnici.

Niz godina vladali su prijepori oko toga da li se ispod središnjeg koprivničkog spomenika nalazila kosturnica u kojoj su, kako se vjerovalo, pohranjeni posmrtni ostaci poginulih podravskih antifašista. Nedovoljna dokumentacija, različita tumačenja povjesničara i mnogobrojna nagađanja poslijeratne generacije mlađih antifašista nisu bili od nikakve koristi.

Prema riječima Pavla Gažija, jednog od najstarijih i najpoznatijih živućih antifašista podravskog kraja, kosturnica se nije nalazila ispod uklonjenoga spomenika. Na sreću, jer bi uklanjanje spomenika time poprimilo i morbidnu dimenziju, kao što je bio slučaj u nekim drugim gradovima.

- S obzirom na sudbinu koju je devedesetih doživio sam spomenik, ništa bolje ne bi prošla ni kosturnica. No nije točno da je ona bila ispod spomenika ‘Izvidnica’. Partizanske kosturnice, i to dvije, nalaze se na koprivničkom gradskom groblju. Jedna je velika centralna sa 70 žrtava fašizma - civila i partizana - a druga manja, s pokopanih sedam partizana. Ta manja grobnica se nalazi na samom ulazu u groblje - rekao je Pavle Gaži za ‘Novosti’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više