Novosti

Kronika

Od folklora do avangarde

Događanja manifestacije Dani srpske kulture u Rijeci, od 12. novembra pa sve do 18. decembra, odvijaju se na različitim lokacijama

Large anja 5

Antifašistički vodič bit će predstavljen na Botelu Marina (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Od folklornih igara do avangardnog dokumentarnog filma. Od Dositeja Obradovića do antifašističkog vodiča. Tako, ukratko, izgleda ovogodišnja manifestacija Dani srpske kulture u Rijeci. Za svakog ima ponešto, u različitim terminima, na različitim lokacijama, od 12. novembra pa sve do 18. decembra. Prilagođeni pandemijskoj organizaciji kulturnih događanja, organizatori iz SKD Prosvjeta Pododbora Rijeka osmislili su 14 malih događanja za maksimalno 50 gledalaca.

Manifestacija je otvorena projekcijom dokumentarnog filma "Četiri godine u deset minuta" redatelja Mladena Kovačevića. Nastavlja se poetskim večerima, historijskim predavanjima, promocijama knjiga, a uključuje i tematsku šetnju. Za vikend 11. i 12. decembra, uz predavanje i vodstvo profesora Theodora de Canziannija, zamišljen je obilazak mjesta i toponima od značaja za riječke Srbe. Damir Radović iz Pododbora Rijeka govori da ovogodišnju manifestaciju čini pregršt malih programa. Izdvaja, i od cjelokupnog programa selektira - filmove s festivala Beldox koji se prikazuju u prostorima Pododbora u Demeterovoj ulici.

- Izdvojio bih filmove Mladena Kovačevića, on je zaista vrhunski dokumentarist. Njegovi filmovi su sam vrh dokumentarne produkcije u europskim razmjerima. Zanimljiva je i izložba fotografija "Zamrznuti trenutak" oca i kćeri, Đorđa i Natalije Dokmanović iz Gorskog kotara. Važna je ta izložba jer ćemo pokazati da imamo nešto pokazati na domaćem terenu, da nije svaki program "uvezen" iz Srbije - govori Radović i dodaje da je bitno povezati Rijeku i zaleđe. Od noviteta iz riječkog Pododbora ističe renovaciju prostora na Trgu svete Barbare.

- Prostor je obnovljen u potpunosti nakon 30 godina. Sad je puno ugodniji za boravak. Naš fokus je na privlačenju novih, mlađih članova. Okrećemo se mlađoj populaciji, edukaciji, obrazovanju i novim tehnologijama. S druge strane, folklor drži tu tradicijsku liniju, on postoji koliko i sam Pododbor. Pored toga, sredili smo našu biblioteku i imamo u planu da se povežemo s katalogom Gradske knjižnice Rijeka, da se na istu iskaznicu ulazi i kod nas. Tamo će biti cijeli fond knjiga, uz 1.500 katalogiziranih naslova koje ćemo ponuditi ljudima na korištenje. Želimo da prostor zaživi kao čitaonica - otkriva Radović.

U petak 26. novembra, publiku u Prosvjetinom bioskopu očekuje posljednja projekcija Kovačevićevog filma "Unplugged", egzistencijalistička alegorija o duvanju u lišće, koja leluja između najprimitivnijeg instrumenta i najuniverzalnijeg eskapizma kroz muziku.

Na bivši Dan Republike, u ponedjeljak 29. novembra na Botelu Marina, promovirat će se udžbenik "Antifašistički vodič za ljepši svijet", u izdanju Rosa-Luxemburg - Stiftung Southeast Europe. O vodiču će govoriti Luka Matić, Jana Šarić i Jelena Krivokapić Nikolić, dok će u ulozi moderatora biti Stefan Gužvica. Kako je navedeno, zadatak ovog udžbenika je da olakša pristup historiji i praksi antifašizma. "Nastojimo antifašizam izvući iz njegove okoštale sadašnjosti, kako bismo ga osvježili i prilagodili budućnosti. Ne nastojimo da ga ponovo izmislimo, već težimo da ga radikalno i savremeno promišljamo, kako bi postao izvodiv", stoji u objašnjenju udžbenika.

Trećeg dana decembra, u Vili Ružić će se održati tematski skup i predavanje "Izvori za povijest Srba hrvatskog primorja u Arhivu Vojvodine" kada će govoriti direktor istoimenog Arhiva Nebojša Kuzmanović.

Zadnjeg vikenda manifestacije, 17. i 18. decembra, slijedi folklorni koncert. Folklorni ansambl Sveti Nikola iz Rijeke i narodni orkestar iz Moravica nastupit će u petak 17. decembra na Botelu Marina. Zatvaranje Dana srpske kulture znači i otvaranje Prosvjetine biblioteke Dositej.

Ulaz na sve događaje je besplatan, samo je potrebno prethodno rezervirati mjesto pozivom na broj 095/9080 581 ili javljanjem putem e-maila prosvjetarijeka@gmail.com. Ulaznice se preuzimaju u prostorijama SKD Prosvjeta Rijeka, na adresi Trg Sv. Barbare 1, svakog radnog dana od 9 do 12 sati. Detaljan program dostupan je na stranicama Pododbora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više