Novosti

Društvo

Od Lore do heroina

Tonči Vrkić, osuđenik za ratni zločin u slučajevima Lora, optužen je zbog posjedovanja heroina

Large intrigator  dragan

Vrkić na jednom od suđenja (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Splitski kriminalisti kazneno su prijavili Tončija Vrkića, potvrđenog recidivista i osuđenika za ratni zločin 1992. godine u slučajevima Lora 1 i Lora 2. Prijavljen je zbog posjedovanja 104 grama heroina i digitalne vage za precizno mjerenje. No nije to prvi put da je spomenuti uhićen s drogom – s manjom količinom pao je još 2015. godine.

U to vrijeme Vrkić, nekadašnji zamjenik zapovjednika zloglasnog vojno-istražnog centra Lora, već je bio odslužio osam godina zatvora, na koliko je 2007. godine bio pravomoćno osuđen u slučaju Lora 1 zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima. Optužnicom splitskog Županijskog državnog odvjetništva u slučaju Lora 1 terećeni su pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a da su u razdoblju od ožujka do rujna 1992. u splitskom vojno-istražnom centru Lora protupravno držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, "zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH". Optužnicom su bili obuhvaćeni zapovjednik Tomislav Duić, njegov zamjenik Tonči Vrkić, pripadnici interventnog voda Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić te Emilio Bungur, stražari Ante Gudić i Anđelko Botić, kao i do sada neidentificirane osobe. Zatočenike su vrijeđali, ponižavali, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, pri čemu su smrtno stradali Gojko Bulović i Nenad Knežević.

Vrkiću je potom na suđenju 2017. za Loru 2, gdje se našao s još dvojicom okrivljenika, Antom Gudićem i Anđelkom Botićem, za zlostavljanje ratnih zarobljenika također 1992. godine, određena nepravomoćno jedinstvena kazna od ukupno deset godina zatvora. Budući da je već bio odslužio više od dvije trećine kazne, pušten je na uvjetnu slobodu. U slučaju Lora 2 optužnicom su, prema izvješću Documente, obuhvaćeni Duić i Bungur koji se terete za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima, pri čemu su od posljedica zlostavljanja u zatvorskom bloku C umrla trojica zarobljenika – Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlado Savić. Duić i Bungur pravomoćno su u odsutnosti osuđeni na osam i šest godina zatvora, a nakon što su uhićeni zatražili su obnovu postupka. Država je protiv Vrkića i ostalih pokrenula brojne regresne zahtjeve nakon što je obiteljima njihovih žrtava morala isplatiti višemilijunske iznose.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više