Novosti

Kronika

Oд Пjeтлиjaдe дo Сoмиjaдe

У Бaрaњи je живнулa културнo-зaбaвнo-спoртскo-туристичкo-купaлишнa сцeнa чимe пoлaкo пoстaje привлaчaн цeнтaр кoнтинeнтaлнoг туризмa у Хрвaтскoj: Прoгрaмa je тoликo дa их ни прoфeсиoнaлни извjeштaчи нe мoгу свe пoпрaтити

Large 4

Jedinstveno gastronomsko takmičenje u kuhanju paprikaša od pijetlovog mesa

Nakon što su olabavljene epidemiološke mjere, ili je barem u toku pauza do novog povećanja broja zaraženih, u Baranji je živnula kulturno-zabavno-sportsko-turističko-kupališna scena. Organizatori različitih događanja počeli su preko Fejsbuka, veb-stranica, plakata ili lokalnih radiostanica obavještavati potencijalne goste, posjetioce i turiste o programima koji se pripremaju i koje bi vrijedilo posjetiti.

A tih programa je toliko da ih ni profesionalni izvještači ne mogu sve popratiti pa preostaje da svako za sebe izabere ono što mu se najviše sviđa i što mu najviše odgovara. Da spomenemo samo neke programe koji su već održani: Kulinijada u Jagodnjaku, Cigan-pečenje u Bolmanu, Sajam udruga u Belom Manastiru, Festival humanosti i "Doručak na travi" u Dardi, Biljsko ljeto na Staroj Dravi, kulturno-turistički događaj "Na Dunavcu" u Dražu, Zumba-fitnes u Popovcu, akva-aerobik i "Ljeto u Belom Manastiru", noćno kupanje na bazenima u Kneževim Vinogradima i Belom Manastiru, folklorni koncert "U kolu sa prijateljima", izložba i radionica tradicionalnih baranjskih (šokačkih) čarapaka...

Prošli vikend trebao je biti naročito bogat takvim događanjima: "Obiteljski dan" u Batini, Dan općine i prvenstvo Hrvatske u akvatlonu u Bilju, besplatni koncert Mladena Grdovića u Kneževim Vinogradima, fišijada u Petlovcu, izložba kolača u Kamencu, ali je loše vrijeme omelo ili odgodilo neke od tih događanja. Do kraja mjeseca najavljuju se još i malonogometni turniri u Luču i Popovcu, radionica keramike u Suzi, somijada u Topolju... Sve u svemu, Baranja polako postaje privlačan centar kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Od svih nabrojanih manifestacija, imenom i sadržaj jedna od najzanimljivijih bila je druga po redu "Pjetlijada", koju je organizirao belomanastirski Kafe-bar Limar. U dvorištu tog kafića zapaljeno je desetak vatri ispod kotlića, u kojima su, uz kotizaciju od 150 kuna, takmičari kuhali paprikaš od četiri kilograma pijetlovog mesa. Vrhunska stručna komisija, kako je rečeno "sastavljena od najeminentnijih stručnjaka paprikaške struke", najboljim je proglasila paprikaš ekipe belomanastirskog Kafe-bara Kroacija, čiji je predstavnik preuzeo glavnu nagradu – živog pijetla. Poslije Pjetlijade održan je i koncert legendarnog "Atomskog skloništa".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više