>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše M.C.

Odlazak legende jugoslavenske košarke

In memoriam Ranko Žeravica: U Beogradu je u 86. godini života preminuo poznati jugoslavenski košarkaški trener

U četvrtak, 29. oktobra, u Beogradu je u 86. godini života preminuo poznati jugoslavenski košarkaški trener Ranko Žeravica ( 17.11.1929. - 29.10.2015.). Trenerskim poslom bavio se gotovo punih 60 godina. U tom je periodu četiri puta trenirao košarkaše beogradskog Partizana, dva puta Crvene Zvezde, Barcelone, Pule, Napolija, Splita, Kazerte i na kraju 2002./2003. godine igrače Zaragoze, u Španjolskoj, gdje je i živio posljednjih gotovo 30 godina. Bio je i trener reprezentacije Argentine. Prije šest godina doživio je težak infarkt i ugrađena su mu tri bypassa. Ponovni infarkt je doživio početkom ove godine, kada mu je u Beogradu ugrađen stent. Brojne utakmice i nerviranja svakako su ostavile traga na ovom temperamentnom, velikom stručnjaku.

U Kuću slavnih Svjetske košarkaške federacije (FIBA) primljen je 2007.godine. Kao trener reprezentacije Jugoslavije osvojio je sve što se dalo osvojiti: zlatnu Olimpijsku medalju 1980. u Moskvi, zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1970. u Ljubljani, srebrne i brončane medalje na Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima. Jedan je od tvoraca takozvane jugoslavenske škole košarke. Vješto je kombinirao igru američkih profesionalaca i rusku košarkašku školu. Bio je učenik pokojnog tvorca jugoslavenskog košarkaškog čuda, prof. Aleksandra Ace Nikolića. Žeravica je potom svim tajnama trenerskog posla naučio Mirka Novosela.

-Izgubili smo velikog košarkaškog radnika i stručnjaka, čovjeka koji je dostojno naslijedio Acu Nikolića i ostvario vrhunske rezultate. Prije par tjedana sam bio kod njega u Beogradu. Ostat će mi u pamćenju po tome što je stvorio izuzetnu reprezentaciju, a jugoslavensku košarku doveo do toga da su se svi ostali mjerili prema nama. Bila mi je čast igrati pod njegovim vodstvom i osvojiti titulu svjetskog prvaka 1970. u Ljubljani kao i ostale medalje - kazao je Nikola Plećaš, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, za naš portal.

Žeravica je imao tri principa koji su jugoslavensku košarku doveli na vrh svijeta: reprezentacija i ekipe bez stranaca, zabrana odlaska mladim igračima u inostranstvo do 30., eventualno 28. godine života, te rad i trening do iznemoglosti. Sahrana ovog velikana jugoslavenske košarke održat će se u subotu, 31. oktobra, u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

1/1