Novosti

Kronika

Oduševili Gospon tamburaši

Na manifestaciji Tamburaško veče "Dunavom plovi tambura zvuk" u Borovu, gosti iz Novog Sada posetioce su oduševili repertoarom svih krajeva u kojima se svira tambura te Balaševićevim pesmama

Large 4

Bogato muzičko veče u Borovu

Tamburaški sastav "Dunavske zore" iz Borova pre tri godine pokrenuo je manifestaciju posvećenu tamburaškoj muzici koja je naišla na veliki interes kako učesnika tako i posetilaca. Treće po redu Tamburaško veče "Dunavom plovi tambura zvuk", održano 12. avgusta, okupilo je više od osam stotina ljubitelja tamburaškog zvuka, ali i svih popratnih sadržaja poput vožnje konjskim zapregama i degustacije sremačkih specijaliteta.

- Želja nam je da nastavimo i podsetimo da je tamburaška muzika nedeljiv deo ovog kraja, da su ovde pevali mnogi dobri umetnici i da stvorimo uslove da naša publika čuje dobre izvođače. Ove godine smo imali sreću da su naši gosti "Gospon tamburaši" iz Novog Sada – kaže Dušan Latas, predsednik TS Dunavske zore. Za Gospon tamburaše kažu da su najbolji tamburaški orkestar iz Novog Sada, a u Borovu su nastupili prvi put.

- Oduševljeni smo srdačnošću i gostoprimstvom koje su nam ukazali organizatori ove divne manifestacije. Fascinirani smo što je ova avlija, što bih ja sremački rekao, ispunjena do poslednjeg mesta. S tamburom provodimo mnogo vremena, od tambure živimo i trudimo se da uveselimo sva srca, čuvamo tradiciju i prenosimo je na mlađe naraštaje - rekao je šef orkestra Bojan Trenkić prisetivši se velikih imena tamburaške muzike s područja istoka Hrvatske.

- Imali smo priliku da učimo od vašeg Borovca čika Ace (Bate) Dejanovića, od čika Jove Perajlića iz Trpinje i od našeg kolege iz Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine čika Radomira Grujičića Gruje iz Dalja. Naučili smo da to znanje prenesemo na mlade jer jedino tako tambura ima budućnost bez obzira kom narodu pripadamo i iz koje regije i države dolazimo – ističe Trenkić. Gospon tamburaši su posetioce oduševili bogatim repertoarom kojim su "prošetali" Sremom, Slavonijom, Bačkom,  Bosnom i svim krajevima u kojima se svira tambura. Predstavili su opus Zvonka Bogdana, ali i deo repertoara Đorđa Balaševića s kojim su sarađivali 15 godina.

S borovskim tamburašima, članovima TS Dunavske zore nastupili su i članovi tamburaškog orkestra Siniše Jevtića iz Novog Sada i vokalni solista Momir Petrović iz Vukovara, a publici su se predstavili i najmlađi članovi tamburaške sekcije borovskog KUD-a Branislav Nušić.

Pre početka muzičkog programa posetiocu su imali priliku da uživaju u bogatoj gastro-ponudi, od suhomesnatih proizvoda, fiša, pečene ribe i lepinjica do domaćih kolača. Događaju su se posebno obradovala deca za koju je bilo organizovano jahanje konja i vožnja u konjskim zapregama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više