>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Drugi u Novom Sadu

Uspjeh tamburaškog orkestra križevačke Glazbene škole ‘Albert Štriga’: Križevčani su osvojili drugo mjesto na jednom od najprestižnijih tamburaških takmičenja ‘Tamburica fest’ na Petrovaradinskoj tvrđavi

Da se Prigorje itekako može ponositi svojim mladim muzičarima, dokazao je tamburaški orkestar križevačke Glazbene škole ‘Albert Štriga’. Mladi križevački tamburaši predvođeni maestrom Igorom Kudeljnjakom i najpoznatijim hrvatskim tamburašem Stjepanom Fortunom, imali su uspješan nastup na poznatom festivalu ‘Tamburica fest’. Ova najpoznatija petodnevna europska tamburaška manifestacija se od 2008. godine održava u Petrovaradinu i Novom Sadu u Srbiji.

Na završnoj večeri tog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi takmičilo se sveukupno pet velikih tamburaških orkestara, a odlukom međunarodnog stručnog suda, Tamburaški orkestar Glazbene škole ‘Albert Štriga’ osvojio je visoko drugo mjesto. Prvo je mjesto zauzeo Subotički tamburaški orkestar dok je treći bio RKUD ‘Marko Popović’ iz Bosne i Hercegovine. Za najboljeg dirigenta na festivalu na kojemu je nastupilo više od 700 izvođača iz osam zemalja, proglašen je križevački maestro Igor Kudeljnjak, a Stjepan Fortuna cijeli događaj uveličao je izvođenjem pjesme ‘Odlazak’. Završetak tamburaškog festivala svojim glazbenim nastupom obilježila je i popularna folk pjevačica Lepa Brena.

Tamburaški orkestar sastavljen je od učenica i učenika srednje i viših razreda osnovne križevačke glazbene škole, a od osnivanja 1978. godine, u njemu je djelovalo oko 450 svirača. Križevački orkestar postigao je prije mjesec dana još jedan veliki uspjeh, osvojivši prvo mjesto na tamburaškom festivalu ‘Summa cum laude’ u belgijskom gradu Neerpeltu.

1/1