Novosti

Kronika

Nepismenost na djelu

Saobraćajna tabla u Lepavini kod Koprivnice, u kojoj pored hrvatskog žive i pripadnici srpskog naroda, oštećena je proustaškim grafitom. Na tabli kraj imena mjesta Povelić, crnom bojom napisano je ušato slovo 'U'

Large 4

Saobraćajna tabla u Lepavini kod Koprivnice, u kojoj pored hrvatskog žive i pripadnici srpskog naroda, oštećena je proustaškim grafitom. Na tabli kraj imena mjesta Povelić, crnom bojom napisano je ušato slovo 'U' . Sporni simbol, iako je vidljiv s glavnog puta koji Zagreb preko Križevaca povezuje s Koprivnicom, nitko iz nadležnih javnih ili komunalnih službi još nije uklonio. Po tom pitanju ništa nije preduzela ni nadležna Općina Sokolovac koja sjedište ima u Sokolovcu, susjednom naselju, od table udaljenom svega kilometar.

Ovakav znak se nalazi ne samo u blizini pravoslavnog manastira Lepavina nego i još bližeg spomenika NOB-a koji na sebi sadrži popis mnogih žrtava fašističkog terora. Isto tako, za pretpostaviti je da je počinitelj ovog zlodjela, vjerojatno ime sela Povelić zamijenio sa prezimenom ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Ovakva blasfemična umna akrobacija nije ništa novo u hrvatskom društvu jer nepismenost, nepoznavanje jezika i pisma te gramatike, jedna je od konstanti u javnom djelovanju hrvatskih desničara svih profila. Kako bilo, za nadati se je kako će nakon objave ovog teksta grafit ipak biti izbrisan, a kako ovakvim pojavama nećemo često javno svjedočiti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više