Novosti

Kronika

Oj Бaдњaчe, Бaдњaчe

Oвoгoдишњи бoжићни приjeм ВСНM-a Бeлoг Maнaстирa биo je jeдaн oд нajмaсoвниjих дo сaдa у тoм jeдинoм бaрaњскoм грaду

19qawkguz83an5zvrwi96394l59

Scenska igra u Belom Manastiru

Veće srpske nacionalne manjine Belog Manastira priredilo je povodom božićnih i novogodišnjih praznika božićni prijem. Nakon pozdravnih reči domaćina svečanost je započela scenskim prikazom ‘Oj badnjače, badnjače’, koji je organizovalo Kolo srpskih sestara, u izvođenju šestero mališana.

Nakon prikaza prisutnima se obratila Radmila Šćekić, predsednica Kola srpskih sestara, koja je istakla značaj čuvanja narodnih običaja te važnost njihovog prenošenja upravo na mlađe generacije. Predrag Stojanović, predsednik VSNM-a, kratko se osvrnuo na aktivnosti veća u proteklom periodu, i istaknuo važnost zajedništva srpske zajednice na predstojećim lokalnim izborima.

Ovogodišnji božićni prijem u jedinom baranjskom gradu bio je najmasovniji do sada, a među brojnim ličnostima iz političkog, verskog, kulturnog i javnog života prijemu je, pored gradskih čelnika u gotovo punom sastavu, bivših i sadašnjih saborskih zastupnika mađarske manjine i drugih, po prvi put prisustvovala i Nataša Kalezić, konzulica Republike Srbije u Vukovaru.

Zbog masovnosti skupa jedno od pitanja koje se moglo čuti među prisutnima je zašto prijem nije organizovan u Srpskom kulturnom centru. Obrazloženje domaćina je da je Etnološki centar baranjske baštine, pored ostalih, i dom srpske manjine i da nema potrebe za izolacijom. Druženje prisutnih, uz tradicionalna jela i slastice, koja se pripremaju samo na Badnjak, potrajalo je do večernjih sati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više