Novosti

Kronika

Neka radost Božića ogreje svakog čovjeka

Nema izabranog, unaprijed odabranog naroda niti čovjeka koji će biti spašen. Hristos ne dolazi radi određene skupine lјudi nego radi svakoga od nas, kazao je vladika Sava na Badnje veče u Zagrebu

Kao i svake godine brojni pravoslavni vjernici u Hrvatskoj u svojim su sredinama obilježili Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Ove godine Božić kao praznik mira i okupljanja prošao je i znaku novog početka dijaloga i stvaranja boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Patrijarh srpski Porfirije na Badnji dan, 6. januara, služio je liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu uz sasluženje više episkopa i zagrebačkog sveštenstva.

- U dolasku Hristovom otkriva se i tajna dobra i pokazuje se šta je to zlo, ne u smislu vrline, nego u smislu načina postojanja, u smislu života i smrti. U tom se dolasku otkriva i dostojanstvo i konačno naznačenje svakog čovjeka. Rasprostranjena je navika da se lјudi bore protiv zla, iako nemaju jasan pojam o dobru, pri čemu je dobro najčešće izraz u datom trenutku volje i potrebe pojedinca ili konsenzusa neke grupe koji je spojen s interesom, a ne na činjenici dolaska Sina Božjeg u svet ili na Jevanđelјu. Mnogi koji se bore protiv zla bez jasne, večne ideje o dobru, pre ili kasnije prelaze u svoju suprotnost, pa i sami, boreći se protiv zla, koriste zle metode, čime i sami postaju zli. Otuda neretko imamo činjenicu da zli lјudi gone zlo. Sve to ne mora biti plod loše namere. Naprotiv, često je izraz najbolјe namere, ali, s obzirom da je odsutna ideja i pojam dobra u večnom svom smislu, onda ni ono, ma koliko da je pokrenuto dobrom idejom i dobrom namerom, kada se čini, ne može biti dobro, ili ne može biti dobro u apsolutnom smislu te reči. Zato je na dan Božića Gospod došao da nam donese dobro kao način postojanja, a ne kao deo jednog moralističkog, etičkog sistema - naglasio je patrijarh.

Na bogosluženju na Badnje Veče prisutnim vjernicima u punoj crkvi obratio se vladika marčanski Sava.

- Hristos se nije rodio ni u svili i kadifi, niti u slavnom Rimu, drevnom Jerusalimu, ili nekom drugom velikom centru ondašnjega svijeta, već u jednom od najmanjih i najneznatnijih judejskih sela – u Vitlejemu gdje nije bilo mjesta za njega, pa se rodio u pećini, mračnoj i hladnoj. To nam govori da nema izabranog, unaprijed odabranog naroda niti čovjeka koji će biti spašen - podvukao je vladika Sava.

Vjernicima su podijeljeni badnjaci, a druženje je nastavljeno na Cvjetnom trgu pred crkvom.

Na božićnoj liturgiji koju je služio vladika Sava sa zagrebačkim sveštenstvom pročitana je poslanica patrijarha Porfirija i arhijereja SPC-a.

"Mir Božji nam se otkriva u bogočovečanskoj ličnosti Hristovoj, kuca na vrata naše slobode i poziva nas da ga uvedemo u svoje domove i škole, na svoja radna mesta, u skrovišta, rovove, živote. Poziva nas da se pridružimo svima koji sa nama dele isti, večni, sveti i nepromenjivi etos ili sistem vrednosti – ono što volimo i što jesmo, ono u što verujemo i što znamo", navodi se u poslanici.

"U danima božićne radosti, mira i porodične topline u našim su molitvama i oni među kojima bukti ratni oganj, a najpre jednoverna braća i sestre iz Ukrajine i Rusije. Sa tugom gledamo na ratne sukobe i žrtve, u čemu, javno ili tajno, učestvuju razni akteri. Posledice tragičnog sukoba, podsticanog svakodnevno spolјa, strašne su, a ratni požar, kao nikada do sada, preti celom svetu“, ističe se i poziva "neposredne i posredne učesnike rata da pronađu u sebi snage kako bi prestalo stradanje, a izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom".

Spomenuti su i Srbi s Kosova i Metohije koje se proganja i terorizira uz "zloslutno ćutanje ili, prećutnu podršku pojedinih moćnih država". Za njih treba da važe univerzalna lјudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi lјudi na svetu. Lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena, ističe se u poslanici koju je pročitao protojerej stavrofor Duško Spasojević. Liturgiji su prisustvovali i vjernici iz Rusije, Ukrajine, Etiopije, Eritreje i drugih država.

Jedinstvo i zajedništvo u Vukovaru

U Vukovaru bogoslužja su služena u pravoslavnim crkvama Svetog oca Nikolaja, Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi i Svetog kralja Stefana Dečanskog u gradskoj četvrti Borovo naselje. Svečana bogoslužja služena su i u ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U božićnoj poruci vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, jerej Srđan Lukić, paroh vinkovački, poručio je kako imati mir Božji, znači imati mir s Bogom, s bratom s čovjekom, sa sveukupnom tvorevinom božjom.

"Čak i onda kada valovi ovog nemirnog svijeta zaprijete da sve potope i unište, kao što je to u ovo naše vrijeme, mi obogaćeni i ispunjeni božanskim mirom ostajemo mirni i spokojni, jer znamo riječi Spasitelja koji sve kršćane svih vremena hrabri riječima: Ne bojte se!, i dodaje: ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka", navodi jerej Lukić.

Paroh iločki, protojerej-stavrofor Predrag Azap u božićnoj poruci vjernicima ustvrdio je kako su Hrvatskoj potrebni jedinstvo i zajedništvo.

"Što prije to shvatimo, to će biti bolje za našu kuću, za našu djecu, za naraštaje koja dolaze. Ti naraštaji budući u nas gledaju, u nas se uzdaju da im sigurnu kuću ostavimo. Služeći Domovini u kojoj živimo moći ćemo svjetla obraza pred našu djecu i unuke stati, oni će biti ponosni na nas, a i ozarena lica ćemo pred Gospoda stati jer svako naše uređeno selo i uredan grad u našoj Domovini, rad i poštenje, sve su to vrijednosti koje želimo i trebamo u našem okruženju", navodi iločki paroh Predrag Azap u božićnoj poruci.

Najradosniji hrišćanski praznik u Karlovcu

Pravoslavni Badnjak i Božić tradicionalno su obilježeni na području grada Karlovca, Karlovačke županije i Gornjekarlovačke eparhije. Uz hramovima se okupio veliki broj vjernika, palili su se badnjaci, održavala večernja bogosluženja i druženja isčekujući najradosniji hrišćanski praznik. U Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Karlovcu na badnju večer praznično večernje bogosluženje je predvodio prezviter Saša Lončina, a sasluživao je protoprezviter-stavrofor Milidrag Stokanović.

Nakon bogosluženja posvećen je badnjak, a potom se prisutnima prigodnim riječima obratio prezviter Lončina i čestitao svima najavu rođenja Isusa Hrista. Potom su djeci podijeljeni prigodni poklon paketići, a odraslima posvećeni badnjaci. U porti hrama je nakon večernjeg bogosluženja upriličeno posluženje za sve okupljene vjernike, navodi internetski portal Eparhije. Na sam Božić, pak, u hramu Svetog Nikole održana je božićna liturgija, uz već poznati i tradicionalni pozdrav: Mir Božji-Hristos se rodi! Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop gornjekarlovački Gerasim.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više