Novosti

Društvo

Увeличaн прaзник Прeoбрaжeњe Гoспoдњe

Влaдикa Kирилo, кojи je дaнaс нa слaву зaгрeбaчкe сaбoрнe црквe уз свeштeнствo двe eпaрхиje сaслуживao литургиjoм, oдлукoм Свeтoг Aрхиjeрejскoг Сaбoрa у мajу oвe гoдинe jeднoглaснo je изaбрaн зa aдминистрaтoрa Mитрoпoлиje зaгрeбaчкo-лjублjaнскe

Prošle subote, 19. avgusta, obilježen je jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika, Preobraženje Gospodnje. Uz manastir Krku, gdje je tradicionalno služena liturgija uz mnoštvo gostiju, posebno je svečano bilo u Zagrebu, gdje se Preobraženje slavi i kao hramovna slava saborne crkve. U tom su hramu liturgiju zajedno služili patrijarh SPC-a Porfirije i episkop buenosaireski i južnocentralnoamerički Kirilo, koji je postao novi administrator Mitropolije zagrebačko-lјublјanske. Vladika Kirilo je upravljanje mitropolijom preuzeo odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora, koji ga je u maju jednoglasno izabrao za novog administratora.

- Gospod je trojici Hristovih učenika na gori Tavor pokazao da se i ljudska priroda i sve što je stvoreno može preobratiti blagodaću Božjom. Svako je pozvan na preobražaj da bude bolji i da to bude njegov doprinos prostoru u kome živi. Uspinjujući se na goru Tavor, uspinjemo se na mesto na kojem dejstvuje blagodat Božja i naš napor donosi rezultat – zajednicu s Bogom i istinsku zajednicu među nama ljudima – rekao je patrijarh u svoj propovijedi.        

Istaknuo je da je ljubav nailazio od samih svojih početaka u Zagrebu tokom tri godine koliko je bio mitropolit i potom naveo razloge zašto je vladika Kirilo izabran da bude administrator.

- U dalekom svetu vladika je imao priliku da se susreće s ljudima koji su po mnogočemu, kad je reč o veri i kulturi, drugačiji nego što smo mi navikli. Mi smo ovde istorijska crkva, nismo dijaspora niti je ovo misionarski prostor. Crkva vekovima živi i deli dobro i loše s onima s kojima deli isti prostor i obogaćuje se svim vrednostima koje krase većinsku veru i narod. Ali i naš narod može da bude ponosan da je verom i kulturnim doprinosom obogaćivao većinski narod. Verujem da će vladika Kirilo dostojno voditi ove eparhije kao i njegovi prethodnici te doprineti boljem razumevanju najpre nas međusobno, a onda i sa svim drugima – rekao je patrijarh Porfirije.

Vladika Kirilo naglasio je da je Isus svojim učenicima duhovnu prirodu približavao na različite načine, nekad izrazima iz vidljive prirode, a nekad kroz čudesa.

- Da bismo svaki ponaosob primili Hristove darove, potreban je stalni trud na preobražaju svake ličnosti, ali samo uz pomoć sile Božje jer bez molitve i pokajanja nije moguće početi put prema Bogu – rekao je.

Na liturgiji je Sofiji Percel Vucelić, udovici čuvenog inženjera i direktora programa Apolo Milojka Vucelića, dodijeljen orden Svetog Save II stepena, a primio ga je njen unuk Nikola. Liturgiji, osveštanju grožđa i slavskih kolača uz brojne vjernike koji su ispunili crkvu prisustvovali su i izaslanik nadbiskupa Dražena Kutleše, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, ambasadorka Srbije Jelena Milić, kao i brojni predstavnici Srba iz Hrvatske i Crne Gore.

Vladika Kirilo, svjetovnog imena Milan Bojović, rođen je 4. februara 1969. u Podgorici. Osmogodišnju i srednju školu završio je u Danilovgradu s diplomom Luče prvog stepena. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Podgorici završio je 1992. nakon čega je upisao postdiplomske studije u Beogradu. Od 1993. do 2000. radio je kao asistent na PMF-u u Podgorici, pri čemu je godinu dana proveo na specijalizaciji na Matematičkom univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Od 2000. je iskušenik Cetinjskog manastira, a zamonašio se 2004. Doktorirao je na temu "Mitropolit Petar II Petrović Nјegoš kao hrišćanski filosof". Od 2014. do 2016. bio je arhijerejski zamjenik, a od 2018. i episkop Eparhije buenosajreske i južnocentralnoameričke, da bi od maja 2016. bio i vikarni episkop mitropolitu Amfilohiju. Episkop Kirilo nosi i titulu majstorskog kandidata u šahu.

Svečano je bilo i u karlovačkom hramu Svetog Nikole, gdje je liturgiju služio vladika Gornjekarlovačke eparhije Gerasim, a sasluživali su mu sveštenici Radoslav Anđelić, Darko Dugonjić i Nebojša Anđić. Vladika je nakon molitve posvetio grožđe, vjernicima objasnio značaj praznika i čestitao im. I ove godine najmasovnije slavlje na Kordunu održano je Veljunu. Jutarnju liturgiju tamo su služili sveštenici Mićo Kostić, Milan Duduković, Branko Santrač i Goran Slavnić, a večernje bogosluženje nadležni paroh sa Kolarića Branko Santrač.

Kako nam kaže Goranka Mandić, predsjednica VSNM-a Slunja, ljeti je Kordun prepun ljudi, posebno mladih, koji u svoj zavičaj dolaze sa svih strana svijeta. Tako je i ovog puta bilo u Veljunu na narodnom zboru organiziranom povodom Preobraženja. Prisustvovalo mu je gotovo hiljadu ljudi, fešta je započela u ranim popodnevnim satima i trajala do jutra.

U organizaciji VSNM-ova Virovitičko-podravske županije i Grada Orahovice te slatinskog pododbora Prosvjete, Preobraženjski sabor održan je i u manastiru Svetog Nikolaja kod Orahovice. Verski obred predvodio je iguman manastira Orahovica otac Pavle uz sasluživanje hora pojaca iz Vršca. U okviru kulturnog dela programa nastupili su pododbori Prosvjete iz Pakraca-Lipika i Slatine, FA Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira, koji su izveli splet srpskih igara i prikazali deo baranjskog divana, a pevačka grupa iz Vršca predstavila se spletom starih duhovnih pesama.

Manastir Svetog Nikolaja inače je oaza i duhovno utočište pravoslavnih vernika, historijska, kulturna i turistička destinacija znatiželjnih dobronamernika. Kulturni je spomenik nulte kategorije i jedan od najstarijih pravoslavnih manastira u Hrvatskoj. Osnovan je krajem 16. veka, a već 1579. spominje ga osmanlijski popis Požeškog sandžaka. Druženje na Preobraženjskom saboru u manastiru Svetog Nikolaja nastavilo se do kasno u noć uz muziku te podelu pite krompiruše i posnog pasulja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više