Novosti

Kronika

Прeoбрaжeњe нa Бaниjи и Koрдуну

У oгрaничeним увjeтимa прoслaвљeн прaвoслaвни прaзник нa пoдручjу Гoрњeкaрлoвaчкe eпaрхиje Српскe прaвoслaвнe црквe: У нaрoду влaдa вjeрoвaњe дa Прeoбрaжeњe прeдстaвљa зaвршeтaк љeтa и пoчeтaк jeсeни

V767t345uy1f7ti2ugcukqqnjuy

Manastir Komogovina

Preobraženje gospodnje, značajan pravoslavni praznik, obilježen je i ove godine na području Banije i Korduna odnosno na području Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa pandemijskim preporukama za sprečavanje širenja zaraze. Episkop gornjekarlovački Gerasim služio je svetu arhijerejsku liturgiju, kako javlja internetski portal Gornjekarlovačke eparhije, u drevnoj zadužbini mitropolita Atanasija Ljubojevića u manastiru Komogovina, jedinom pravoslavnom manastiru na Baniji, koji se nalazi između Kostajnice i Petrinje. To je i slava manastira Komogovina, a vladici su sasluživali arhimandrit Naum, starješina manastira Bogorodice trojeručice u Donjem Budačkom u općini Krnjak na Kordunu, protoprezviter-stavrofor Milidrag Stokanović i đakon Nebojša Anđić.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, vladika je istaknuo značaj i važnost ovog praznika. Blagoslovio je prisutne zaželjevši im sretan i blagoslovljen praznik i daljnji život. Nakon Svete liturgije osvešteni su slavsko žito i kolač, a po običaju je osvešteno i grožđe. Potom je u manastirskom konaku i porti priređen za sve prisutne zajednički ručak. U Veljunu, mjesnom odboru u sastavu grada Slunja, svetu liturgiju povodom Preobraženja gospodnjeg u istoimenoj crkvi služio je nadležni sveštenik Branko Santrač, paroh sa Kolarića kod Vojnića. I tu je za prisutne vjernike organizirano kraće zajedničko druženje ali velikog i tradicionalnog narodnog zbora, kao ni za ostale prethodne praznike, ove godine nije bilo.

U narodu inače vlada vjerovanje da Preobraženje predstavlja završetak ljeta i početak jeseni te da se više ne kupa u rijekama, jezerima i slično, odnosno kako i samo ime praznika kaže: vrijeme se preobražava.

Danas, pak, u petak 28. avgusta u hramovima širom Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, Banije, Like i Korduna, služe se svete liturgije povodom Velike Gospojine, također značajnog pravoslavnog praznika, ali bez organiziranja tradicionalnih narodnih zborova. Na karlovačkom području glavna liturgija održava se u hramu u Utinji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više