Novosti

Kronika

У срцу духoвнe oaзe

Бaрaњци пoсeтили српску мeку у Maђaрскoj: Дeвeтнaeст пeнзиoнeрa пoсeтилo je Сeнт Aндрejу, чиjим сe улицaмa шири мирис тaмjaнa из прaвoслaвних хрaмoвa

9g9wds58k4sqg7h6bh9nwew70fa

Baranjski penzioneri pored krsta srpskog trgovačkog društva

Preobraženje Gospodnje jedan je od osam velikih Hristovih praznika kada, prema narodnom predanju, zorom počinju da se preobražavaju i gora i voda najavljujući skoru jesen. U povodu ovog velikog hrišćanskog praznika, Udruženje penzionera Belog Manastira i Kneževih Vinograda posetilo je Sent Andreju u Mađarskoj, nekadašnje sedište srpskog patrijarha, a sada Eparhije budimske. Iako su se Srbi iz ovog grada, koji se nalazi nedaleko od mađarske prestonice Budimpešte, gotovo potpuno iselili posle Prvog svetskog rata, značaj mesta nije u brojnosti, već u kulturnom i duhovnom smislu. Devetnaest penzionera iz Baranje su na duhovnom putovanju predvodili predsednici udruženja Nikola Alaica i Stevan Lozanov.

Iako je Sent Andreja danas poznatija kao turističko i trgovačko mesto, stecište boema i umetnika, miris tamjana iz srpskih hramova i zvuk crkvenih zvona podseća da je to i sada duhovno središte. Kako to i dolikuje, nakon dve službe baranjski penzioneri obišli su i gradske znamenitosti, a vodič im je bio Kosta Vuković, kustos srpskog crkvenog muzeja Eparhije budimske.

- Sent Andreja je prepuna srpskih znamenitosti. Za nekoliko decenija podignute su i oslikane brojne i čuvene pravoslavne crkve koje su sa svojim riznicama neprocenjivog bogatstva bile i ostale ponos srpskog naroda. Na putovanju smo, između ostalog, obišli i kuću Jakova Ignjatovića, poznatog srpskog romanopisca i proznog pisca iz 19.veka - kaže Alaica.

Srbi su u Sent Andreji podigli sedam prelepih crkava u kojima su izrazili svoj duhovni i likovni identitet, a sentandrejska Saborna ili Beogradska, Blagoveštanska, Preobraženska, Požarevačka, Ćiprovačka, Opovačka i Zbeška samo su neke od 40-ak pravoslavnih crkava na tlu Mađarske.

- Najveći utisak na nas ostavila je poseta sabornoj crkvi s muzejom, a osim poseta znamenitostima prisustvovali smo i kulturno-umetničkom programu u kome su, pored ostalih, učestvovala i društva iz Novog Sada, Beograda i Kragujevca. Bilo je prelepo i videti i slušati te mlade ljude koji su bili obučeni u srpske uniforme iz Prvog svetskog rata. Sent Andreja je prekrasan grad, pun ljudi i turista iz celog sveta, nešto neverovatno za opisati, kao da se nalaziš u predratnom Požarevcu ili Vranju - zaključuje Alaica.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više