Novosti

Kronika

Hram ponovo otvoren narodu

Patrijarh Porfirije služio je za Preobraženje, 19. avgusta, liturgiju u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koji je zbog potrebe obnove nakon potresa više meseci bio zatvoren za javnost

Nakon što je zbog potrebe obnove nakon potresa u martu 2020. godine saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu više mjeseci bio zatvoren za javnost, 19. avgusta, na crkveni praznik Preobraženje, koji je i hramska slava, otvorio je svoja vrata vjernicima. Patrijarh srpski Porfirije služio je liturgiju uz sasluženje sveštenstva i monaštva Zagrebačke eparhije, a obraćajući se prisutnima u ispunjenoj crkvi izrazio je radost što se u hramu mogu služiti vjerski obredi i okupljati vjernici.

- Zemljotres je običnim ljudima porušio njihove domove koji se i do danas obnavljaju i sigurno će dosta vremena trebati da se dođe do prvobitnog stanja. I naš hram se obnavlja, a iako nije u potpunosti obnovljen, uređen je tako da možemo da se okupljamo i da služimo liturgiju. Sigurni smo zbog toga što je čitav hram statički utvrđen od temelja do krova. Do sada je ugrađeno preko dva kilometra čelika, a čitav hram je obložen specijalnom karbonskom masom koja dodatno utvrđuje zidove. Iako još uvek ima dosta posla, hram je statički siguran i može, a molimo se Bogu da do doga ne dođe, podneti i mnogo jače udare. Ostaje da se iznutra do kraja uredi živopis i da se spoljna plastika zidova vrati u svoj prvobitni izgled. Siguran sam da smo zbog toga danas svi radosni, a da bismo došli do ove pozicije, dosta su pomogli razni ljudi – pojedinci, ali i evropske i državne institucije. Danas je Preobraženje, a iako prvi put imamo priliku da na taj praznik služimo liturgiju služimo posle potresa, to nije slučajno. Preobraženje je slava ovog hrama, hram je posvećen preobraženju Gospodnjeg i mesto je da se skupljamo, ali ne da bismo rešavali bilo kakve globalne i lokalne probleme, bez obzira u kojoj oblasti čovekovog života pripadaju, već se sabiramo da se preobražavamo i da rastemo u Hristu, vrlini, dobru i ljubavi, da duhovno postajemo sve veći, rekao je patrijarh i naglasio "Hrist je došao u svet da bude karika između prolaznog i neprolaznog, a čovek je prizvan da se preobraženje i da njegov cilj bude svetost i približavanja Bogu".

- Koliko god neko vodio savršeni život i bio moralno ispravan, ako nema Hrista besplodan je svaki takav podvig. Neophodno je da imam smirenja i ljubav prema čitavom svetu, svesni da je blagodat Božja ta koja nas nosi i tvori sve što je čestito i dobro. A kontraproduktivno je kad smo obuzeti samoljubljem i sujetom, misleći da nam blagodet pripada i da smo je kupili moralnim životom i dobrim delima, istaknuo je patrijarh.

Nakon liturgije osveštani su slavski kolači i grožđe koje se po verovanju može jesti tek nakon Preobraženja. Među vjernicima bili su i predstavnici ambasade Srbije, kao i više manjinskih vijećnika i aktivista srpskih organizacija. Iako je hram otvoren za vjernike, još uvijek su postavljene skele koje tamo stoje od potresa u martu 2020., a predstoji još i kompletno živopisanje oltara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više