Novosti

Kronika

Budite neprijatelj zlu koje prepoznate u sebi

Crkva poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada u državama u kojima živi naš narod, ali isto tako podseća sve na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara, poruka je patrijarha Porfirija u poslanici upućenoj povodom Božića

Large badnje vece zg 3

Patrijarh SPC-a Porfirije (foto Nenad Jovanović)

U punoj, ali zbog protuepidemijskih mjera ne i prepunoj, crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, proslavljeno je Badnje veče.

- Neka nam Božić svima da mira, odsustvo straha i hrabrost da zagrlimo jedni druge - rekao je patrijarh SPC-a Porfirije koji se nakon večernje obratio prisutnim vjernicima, čestitajući im najradosniji kršćanski praznik.

- Radujmo se sinu Božjem koji se danas rađa u skromnoj, ali ljudski toploj pećini u Vitlejemu. Danas svaki hram jeste i treba da bude vitlejemska pećina, mesto na kojem se ovaploćuje i postaje sin Božji - rekao je patrijarh, ističući da se danas "ukršta egoizam i sukobljavaju sujete".

- Svako ko je jednom ušao u hram Božji, zna i osetio je toplotu, radost i mir, a to je ista ona radost i lepota ljubavi Božje koja je zasjala u vitlejemskoj pećini. Svaki čovek je jednako vredna ličnost bez obzira iz kog socijalnog sloja dolazi, kakvog je obrazovanja, boje kože, pola i redom tako bez obzira na bilo koju vrstu različitosti - istaknuo je patrijarh želeći svakome da oseti mir radost i ljubav.

- Snagu, hrabrost i spremnost da ispravljamo sebe i da ispravljajući sebe poklanjamo sebe svakoga dana sve boljim i boljim svakome sa kim dolazimo u susret ne pitajući se odakle dolazi i koje mu je ime i prezime. Želim vam da imate mir, da se ne plašite vidljivih i nevidljivih protivnika. Vi nikome nemojte biti protivnik osim svom egoizmu, samoljublju i mržnji. Verujem da je nema ali ako se pojavi i najmanji tračak, budite neprijatelj svakom zlu koje prepoznate u sebi i molite Boga koji će dati da se razvije dobro, vrlina i ljubav i vašim srcima koja će postati vitlejemska pećina, ista ona pećina u kojoj se rodio Gospod koja će biti i to će biti ispunjeno toplotom i mirom. A kad tako bude, onda će i domovi, porodice, komšije, sugrađani, biti vaši prijatelji - naglasio je patrijarh.

Večernjoj su uz vjernike prisustvovali i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, saborski zastupnik Milorad Pupovac, otpravnik poslova ambasade Srbije Davor Trukulja, potpredsjednik Prosvjete Siniša Tatalović i druge viđenije ličnosti srpske zajednice.

Večernja se mogla pratiti i na video zidu pred crkvom.

Na svečanoj arhijerejskoj liturgiji, koju je na Božić po julijanskom kalendaru, 7. decembra u sabornom hramu služio vikarni episkop patrijarha, episkop marćanski Sava uz sasluženje sveštenstva eparhije, pročitana je i patrijarhova božićna poslanica u kojoj je poručio da nas rađanje Bogočoveka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima.

- Rođenje Hrista slavimo u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti - rekao je episkop Sava i naglasio da Crkva poziva sve da se u epidemiji pridržavaju razumnih mjera, preporuka vlada i drugih nadležnih institucija.

- Danas sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestitamo svim lekarima i zdravstvenim radnicima, molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe. Crkva, stoga, poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku - naglasio je patrijarh u poslanici.

- Virus korone, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema, a pored ostalog on je i izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim, jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva čovekovim miroljubivim staništem. Priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji - naglasio je patrijarh koji je uputio i "pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci".

- Znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali i da je njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvek biti - podvukao je patrijarh u poslanici.

Poslanica patrijarha Porfirija pročitana je i u pravoslavnim svim crkvama gdje se na Božić služila liturgija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više