Novosti

Politika

"Danas su vrata na mom domu za mene zaključana"

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi, saopćio je Porfirije nakon zabrane ulaska na Kosovo. Vučić naredio da Vojska i MUP budu u najvišem stupnju borbene gotovosti

Large porfirije vucic

Patrijarh SPC-a Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (foto Instagram Budućnost Srbije)

U ponedjeljak poslijepodne, srpski patrijarh Porfirije vraćen je s graničnog prijelaza Merdare. Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje da je ovim potezom nasilje kosovskog premijera Albina Kurtija nad srpskim narodom doseglo neviđene razmjere.

Nakon rutinske kontrole sa srpske strane granice, na kosovskoj strani je automobil patrijarha Porfirija i njegovih suradnika izdvojen sa strane iz kolone, a putnicima je rečeno "da čekaju", prenosi N1 Srbija. Nakon četrdesetominutnog zadržavanja patrijarhu Porfiriju nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, zbog čega se sa suradnicima morao vratiti u Srbiju.

"Njegova Svetost je fizički vraćena s prijelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmjere. Uskratiti pravo poglavaru SPC-a, čovjeku koji propovijeda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji, gdje se nalazi viševjekovno sjedište srpskih patrijarha, zločin je kakvom suvremena civilizacija nije svjedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale povijesti", naglasio je Petković.

"Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi, saopćio je Porfirije nakon što je zaustavljen na Merdaru i nije mu dozvoljen ulazak na KiM.

Patrijarh Porfirije je naveo da gde god da je bio van Kosova i Metohije, bio je u tuđini, jedino je na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.

"Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće", naveo je patrijarh Porfirije na društvenim mrežama.

Porfirije se noćas sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je kao vrhovni komandant Vojske Srbije naredio je da Vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stupnju borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile. Kako ja naveo, "to Srbiju podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajuči progrom i teror nad Srbima ma gde žive". 

I ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je shodno naređenju naložio podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a. "Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predviđene operativnim planom", izjavio je Gašić.

Večernje novosti objavile su da je Kurti stavio kosovske snage u punu borbenu gotovost. List navodi i da su vlasti u Prištini stavili KBS u punu borbenu gotovost i da su spremni da izvrše udar na sjever Kosova sa 1.500 svojih pripadnika. Prema pisanju Novosti, koje se pozivaju na izvor blizak KFOR-u, Priština je izdala naređenje pripadnicima snagama sigurnosti da budu u kasarnama ili u dometu moblilnih telefona spremni za pokret u toku noći.

Porfirije i Vučić razgovarali su o situaciji na Kosovu i Metohiji. Iako je sastanak najavljen za danas, najnoviji razvoj događaja i već 18. dan koliko su Srbi na sjeveru Kosova na barikadama sastanak se ubrzao. Kako neslužbeno prenose beogradski mediji, Vučić će od patrijarha zatražiti blagoslov za dalje korake i obranu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Srbi traže oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnjaka Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića, povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa sjevera Kosova i povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba.

U utorak ujutro osvanule su nove barikade u Sjevernoj Mitrovici. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više