Novosti

Kronika

Oкупљaњe мaњинских дoжупaнa

Нa инициjaтиву дoжупaнa Kaрлoвaчкe жупaниje из рeдoвa српскe нaциoнaлнe мaњинe Дejaнa Mихajлoвићa oдржaн први кoлeгиj 12 мaњинских дoжупaницa и дoжупaнa у Хрвaтскoj, oд кojих Срби имajу њих дeсeт

Large kolegij manjinskih do%c5%beupana 1  1

Sudionici karlovačkog sastanka

Na inicijativu dožupana Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Dejana Mihajlovića, koju su prihvatili ostale manjinske dožupanice i dožupani, a organizirala Karlovačka županija, u Karlovcu je u utorak održan prvi kolegij manjinskih dožupanica i dožupana u Republici Hrvatskoj. Manjinskih je dožupana i dožupanica 12 i to u 11 županija, od čega Srbi imaju njih deset, a Česi i Talijani dožupanice u Istarskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Inicijator sastanka Mihajlović ustanovio je da je "na djelu svojevrsno pražnjenje države" jer ljudi odlaze i napuštaju svoja ognjišta, radnih mjesta je sve manje, a zbog odlaska stanovništva mora se uvoziti radna snaga.

Svrha sastanka je bila i da se sazna kakvi su odnosi između manjina i većinskog naroda jer se politika često bavi prošlošću na nestručan način, a zanemaruju se važnije stvari te da se pronađu načini kako da se zaustave negativni trendovi.

- Cilj je vratiti ljude koji su otišli i zadržati one koji su još uvijek ovdje jer rješenje nije u uvozu radne snage. To je bio glavni motiv za ovaj sastanak i daljnje koji će se održavati svaka 2-3 mjeseca - pojasnio je Mihajlović i rekao da se ciljevi mogu ostvariti tako da svaki dožupan iznese svoja iskustva, probleme i puteve njihovog rješavanja.

Kolegiju su uz dožupanice i dožupane prisustvovali karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, predsjednik Skupštine Karlovačke županije Vlado Jelkovac, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Spomenka Đurić i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat. Dogovoreno je da drugi kolegij manjinskih dožupana bude održan u januaru ili februaru sljedeće godine u Rijeci, kada će domaćin biti dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više