Novosti

Kultura

Opčinjenost slikovnicama

Nemoguće je biti premlad ili prestar za slikovnicu. Za decu su važne jer ih uvode u život. Za odrasle su možda još važnije jer ako ih čitaju otvorenog uma i srca bolje će razumeti decu, a i sebe, poručuje ilustratorica Maja Veselinović

Large bo%c5%a0njak slikovnice1

Maja Veselinović

U svijetu umjetnosti, gdje linije postaju priče, a boje oživljavaju maštu, svoje mjesto pronašla je talentirana ilustratorica Maja Veselinović. Njezin put od djetinjskih žvrljosveski do međunarodno priznatih ilustracija i stripova prožet je bojom, emocijama i kreativnošću, a podebljan diplomama Visoke škole likovnih i primijenjenih umjetnosti, smjer likovne kulture te Fakulteta za dizajn u Beogradu, smjer grafički dizajn.

U gradu u kojem je provela studentske dane, Maja sada živi i surađuje s brojnim izdavačima, dječjim festivalima i kulturnim institucijama, kao i kreativnim agencijama iz cijele Srbije, a ilustrira knjige, časopise, plakate, udžbenike i obrazovna izdanja namijenjena djeci. Crtati je počela od malih nogu, a svoju prvu žvrljosvesku imala je u periodu od treće do pete godine i još uvijek je čuva.

- Od najranijih dana crtanje i generalno stvaranje je bilo nešto što donosi mnogo radosti. Kada pomislim na sebe u detinjstvu vidim se okružena gomilom bojica svih vrsta, raznih papira, svezaka, slikovnica, šarenih krpica i časopisa... I upravo taj osećaj potpune sreće i ushićenja dok stvaram, dok sam zaokupljena nekim svojim "projektom" bio je ono što me je od najranijeg detinjstva opredelilo za umetnost – kazala je Maja.

Majini stripovi, od kojih se neki mogu pogledati na stranici Komikaza, na simpatičan i humorističan način tematiziraju međuljudske odnose, društvo i razne komične situacije. U posljednje vrijeme Maja se posvetila ilustracijama namijenjenima djeci, a prelazak sa stripa na ilustraciju dogodio se spontano i prirodno jer su, kako je objasnila, i njeni stripovi uvijek imali dječju crtu, čak i kada su govorili o ozbiljnim temama.

- Opčinjenost slikovnicama i verovatno jaka želja iz detinjstva da jednog dana i sama crtam knjige učinili su svoje. Rad na stripu je zapravo bio moja baza, fantastičan poligon za eksperimentisanje i traženje sopstvenog umetničkog izraza. Sa ove distance beskrajno sam zahvalna na tom svom stripaškom iskustvu, na sjajnim publikacijama u kojima sam objavljivala, na ljudima i prijateljstvima, na izložbama, festivalima... koje mi je bavljenje stripom donelo. I naravno, stripovi su i dalje tu, volim ih, čitam i s uživanjem pratim scenu. A nije isključeno ni da ću im se opet u nekom trenutku vratiti – objasnila je.

Iako su entuzijazam i radost s kojima Maja stvara i stripove i ilustracije isti, pristup radu ipak se razlikuje. Kod stripova je gotovo uvijek sama smišljala priču, igrala se i eksperimentirala, a rad na jednoj tabli je nekad trajao i dvadesetak dana jer najčešće nije bila ograničena rokovima. S ilustracijama je pristup drugačiji, naročito kada se radi o knjigama za djecu - obično je to timski rad jer u grafičkom izgledu knjige sudjeluju i drugi akteri, a tu su i rokovi i mnogi drugi izazovi. No, kako nam Maja govori, na kraju je uvijek velika radost kada knjiga izađe iz štampe i krene da živi svoj život po knjižarama, sajmovima i najvažnije - u rukama djece.

Nedavno je iz štampe izašla nova slikovnica "Gremlin Night" koju je crtala za američkog izdavača Orange Hat Publishing, ilustrirala je i dizajnirala plakate i promo materijale također za klijente iz SAD-a, a riječ je o lancu knjižara Barrnes&Noble. Trenutno istovremeno radi na više projekata, a za svega nekoliko dana, 23. oktobra, imat će i svoju samostalnu izložbu u Zagrebu. Pod nazivom "Sunce, ptice i latice" izložba predstavlja presjek Majinog rada na polju ilustracije u posljednjih nekoliko godina. Ista postavka u petom mjesecu ove godine bila je izložena u Srećnoj galeriji beogradskog Studentskog kulturnog centra, a u Zagrebu gostuje u okviru Festivala knjige i književnosti "Pazi knjiga" za koji je Maja ilustrirala plakat i promo materijale.

Majini stripovi i ilustracije zastupljeni su i u specijaliziranim publikacijama za umjetnost i dizajn te u mnogim strip antologijama, uključujući "Ženski strip na Balkanu" Irene Jukić-Pranjić.

- Ta antologija mi je verovatno najdraža strip publikacija u kojoj sam objavila. I najopsežnija. Bila sam, i još uvek sam jako srećna i ponosna što je moj rad predstavljen na čak 26 stranica u jednoj tako važnoj knjizi. Irena je kao inicijatorka projekta i urednica antologije uložila mnogo ljubavi, energije, znanja i celu priču izuzetno profesionalno iznela. Ta knjiga je, sigurna sam, bila vetar u leđa mnogim novim autorkama da se odvaže i skrenu pažnju na svoj rad – kazala je.

U šarolikom krajoliku umjetničkog svijeta često se postavljaju pitanja o statusu pojedinih formi umjetnosti u odnosu na ostale, u ovom slučaju o statusu ilustracije i stripa, za koje Maja kaže kako godinama sluša da su potpuno skrajnuti, dok bi s druge strane rekla da nikad nije bilo više ljudi koji žele da se bave ilustracijom, a isto tako nikad više strip festivala i izložbi stripa. No, možda je ipak previše na društvenim mrežama i algoritam čini svoje, našalila se Maja.

Kao ljubiteljica slikovnica, Maja posjeduje biblioteku starih slikovnica koja je svojevrsna oaza nostalgije i njezin pokušaj da u blizini uvijek ima mekoću i radost djetinjstva, ali i inspiraciju. Posebno voli stare bukvare, iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka te sve knjige s ilustracijama Bosiljke Kićevac, Ide Ćirić i Marlenke Stupice. Ako bi morala odrediti koju slikovnicu svatko treba imati, kaže kako je to sigurno "Ježeva kućica" Branka Ćopića s ilustracijama Vilka Glihe Selana, a preporučuje ih odraslima jednako koliko i djeci.

- Mislim da dobre slikovnice treba čitati u svim životnim dobima. Nemoguće je biti premlad ili prestar za slikovnicu. Za decu su važne jer ih uvode u život, vizuelno i narativno. Gledajući slike i slušajući priču uče se strpljenju, razvijaju empatiju, radoznalost, osećaj za estetiku. Za odrasle su možda još važnije jer ako ih čitaju otvorenog uma i srca bolje će razumeti decu, a i sebe – objasnila je Maja koja se također bavi i područjem likovnog odgoja djece predškolske i školske dobi kroz radionice i slične kreativne aktivnosti.

Majini radovi inspirirani su sjećanjima na djetinjstvo i odrastanje, atmosferom bezbrižnosti tih dana, starim slikovnicama i igračkama, prirodom u svim njenim oblicima, ali ponajviše onim lijepim što je prisutno ovdje i sada – obitelji, prijateljima, svakodnevnim brigama i radostima. Često se pridružuje i raznim inspirativnim umjetničkim izazovima organiziranim na društvenim mrežama. Osim što je do sada osvojila više domaćih i međunarodnih nagrada, Maja je imala i 14 samostalnih i više od 70 grupnih izložbi.

- Mislim da su za ilustraciju i strip galerijski prostori veoma važni. Naravno, stripove je divno čitati odštampane, listati ih i čuvati na policama, ali moram priznati da jako volim videti lepo. Isto važi i za ilustracije. Ne mogu tvrditi da su ove forme umetnosti osvojile galerijske prostore, ali su na dobrom putu da to urade – zaključila je.

 

Tekst je izvorno objavljen u prilogu Novosti Nada - društvenom magazinu Srpskog demokratskog foruma

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više