>

novosti logo

Piše Novosti

Organizatorice prosvjeda ‘Pravda za djevojčice’ traže otvaranje centara za žrtve nasilja

Udruge za prava žena pozdravile su promjene zakona koji se tiču obiteljskog i seksualnog nasilja te podsjetile na potrebu financiranja sustavne podrške žrtvama

Organizatorice prosvjeda ‘Pravda za djevojčice’, Ženska soba, Inicijativa #spasime, Platforma za reproduktivna prava i Zaklada Solidarna, pozdravile su odluku Vlade o slanju u saborsku proceduru paketa zakona kojima se unapređuje borba protiv obiteljskog i seksualnog nasilja.

Upravo je inicijativa #spasime nakon prosvjeda u ožujku inicirala izmjene zakona koji sada idu u saborsku proceduru: Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

Organizatorice nedavno održanog prosvjeda tako upozoravaju da će nove izmjene koje se tiču Kaznenog zakona postrožiti kazne za silovanje te ukinuti kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka.

‘Smatramo da je ovo korak u pravom smjeru prema onome što dugoročno očekujemo, a to je sveobuhvatna reforma pravosuđa, sustava socijalne skrbi i obrazovanja te proračunsko planiranje koje će na prvo mjesto staviti dostojanstvo, sigurnost i pristup pravdi za sve žrtve obiteljskog i seksualnog nasilja kojem su najizloženije djevojčice i žene’, stoji u priopćenju organizatorica prosvjeda ‘Pravda za djevojčice’.

Iz udruga koje su organizirale spomenuti prosvjed također napominju kako očekuju ‘izglasavanje i stupanje na snagu izmjena u najkraćem mogućem roku’, ali i upozoravaju da su sustavima zaštite od obiteljskog i seksualnog nasilja potrebne ‘daljnje, sveobuhvatne promjene’.

Podsjetile su kako je slučaj teškog seksualnog nasilja iz okolice Zadra potresao javnost, ali i ukazao na propuste u sustavu.

‘Očito je da su najveći propusti vezani za podršku žrtvama i zaštitu prava žrtava. Takvi propusti, osim što dodatno traumatiziraju žrtvu, ugrožavaju i pravičnost sudskog postupka. Stoga smatramo da je žrtvama nužno osigurati sustavnu, dugoročnu i specijaliziranu podršku, jer promjene zakona bez efikasne podrške za žrtve neće donijeti kvalitetne promjene u sustavu. U svrhu posebne brige o djeci, predlažemo da se u drugom čitanju u Kazneni zakon uvrsti i odredba o nezastarijevanju kaznenih djela seksualnog nasilja počinjenih nad maloljetnicima, kao što je to i predloženo tijekom rada radne skupine i javnog savjetovanja’, poručuju organizatorice prosvjeda.

Istaknule su još jednom i kako danas u Hrvatskoj postoji samo jedan specijalizirani Centar za žrtve seksualnog nasilja koji može pružiti podršku odraslim osobama i nalazi se u Ženskoj sobi, dok nekolicina autonomnih savjetovališta za žene žrtve nasilja pruža podršku i žrtvama seksualnog nasilja te su kao i Centar za žrtve seksualnog nasilja nedostatno financirani.

Podsjetile su i da Vijeće Europe preporučuje jedan takav centar na 200.000 stanovnika, što bi značilo da ih je u Hrvatskoj potrebno oko 20.

‘Zbog svega navedenog od Vlade zahtijevamo financijsku podršku iz Državnog proračuna za širenje mreže specijalizirane psihoterapijske i pravne podrške za žrtve seksualnog nasilja, i to kroz širenje postojećeg specijaliziranog centra na još barem tri regionalna specijalizirana centra za žrtve seksualnog nasilja kao i kroz sustavno financiranje savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja kojima se također obraćaju i žene koje su preživjele seksualno nasilje u partnerskim vezama’, stoji u priopćenju organizatorica prosvjeda ‘Pravda za djevojčice’, koje dodaju bi se za tri nova i jedan postojeći centar trebala osigurati sredstva u proračunu za 2020. godinu.

‘Smatramo da je ovo minimum poštovanja i podrške koju žrtve seksualnog nasilja trebaju dobiti te da je preuzimanje odgovornosti za osiguranje podrške žrtvama na dobrobit čitavog društva’, zaključuje se u priopćenju.

1/1