Novosti

Kronika

Osijek obeležio Dan antifašističke borbe

Slaveći besmrtni partizanski odred komemorativnim skupom i polaganjem venaca ispred spomen kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku je 22. juna obeležen Dan antifašističke borbe

Large osijek popovi%c4%86

Tačno 81 godina je prošla od herojske zore kad je grupa komunista iz Siska, čuvši na radiju da je nacistički zločinac Adolf Hitler napao SSSR, odlučila otići u šumu kod sela Žabno (kasnije će se prebaciti u šumu Brezovica), gde će osnovati Prvi sisački partizanski odred i povesti antifašističku borbu u Hrvatskoj. Slaveći taj besmrtni partizanski odred komemorativnim skupom i polaganjem venaca ispred spomen kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku je 22. juna obeležen Dan antifašističke borbe.

Vence su položili predstavnici Osječko-baranjske županije (OBŽ), osječke Gradske uprave, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista, delegacija osječke gradske organizacije SDP-a, kluba Socijaldemokrata i Židovske opštine Osijek. U ime Osječko-baranjske županije venac je položio zamenik župana Radomir Čvarković, osječkog Gradskog veća predsednik Vladimir Ham, osječkog SDP-a predsednik Milan Blagojević, kluba Socijaldemokrati saborska zastupnica Romana Nikolić te VSNM OBŽ predsednik Dejan Jeličić.

Nakon kraćeg programa i minute šutnje, kojom je odana počast poginulima za slobodu, obraćajući se skupu govornici su, između ostalog, istaknuli kako se na tekovinama antifašizma temelji današnja moderna Europa, ali i savremena Hrvatska. Današnji dan Hrvatsku je svrstao u krug zemalja zapadne Europe, koje cene ljudska prava i slobode, a taj dan je osnova današnje nezavisne i slobodne Hrvatske jer se tekovine antifašističke borbe nalaze u preambuli hrvatskog Ustava i to je osnova naše civilizacije i kulture, istaknuto je.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više