Novosti

Kronika

Oсмe рaзглeдницe с мoтивимa Бoрoвa

Нa фoтo-кoнкурс „Бoрoвскe рaзглeдницe“ jaвилo сe 26 фoтoгрaфa-aмaтeрa сa вишe oд стoтину рaдoвa

Large zorica borovo

Zorica Kovačević pored nagrađenog rada

Priroda, ljudi, događaji, arhitektura i kulturna baština Borova teme su "Borovske razglednice", foto-izložbe koju osmu godinu zaredom organizuje Veće srpske nacionalne manjine u opštini Borovo. Zbog epidemije koronavirusa i ograničenog okupljanja, ovogodišnja izložba je bila upriličena od 22. do 24. decembra u Galeriji Osnovne škole Borovo kako bi je svi zainteresovani mogli posetiti ne kršeći epidemiološke mere. Na foto-konkurs, koji je zbog epidemije raspisan još u aprilu, javilo se 26 fotografa-amatera sa više od stotinu radova.

- Stručni žiri je za izložbu odabrao 40 najkvalitetnijih fotografija koje na najbolji način prikazuju i opisuju Borovo. Imamo učesnika iz cele Hrvatske, najviše iz Borova i Vukovara, ali i Zagreba te iz Republike Srpske. Želimo da pokažemo svima kako Borovo danas izgleda, kako onima koji ovde žive tako i onima koji su otišli, da se prisete nekih lepih motiva koje pamte. Dizajnirali smo i ove godine kalendar sa 13 fotografija koje prate i prikazuju dešavanja u određenom mesecu - kaže predsednik VSNM-a Borovo Dušan Latas.

Naslovnica kalendara za 2021. godinu pripala je fotografiji Zorice Kovačević, vaspitačice u borovskom Dečjem vrtiću "Zlatokosa", koja je od cveća napravila grb opštine Borovo, a zatim ga ovekovečila foto-aparatom.

- Fotografijom se kao amater bavim nekoliko godina. Najčešće me inspiriše priroda u Borovu i okolini. Drago mi je što sam ove godine dobila priliku da na ovoj izložbi učestvujem kao gost-fotograf - kaže Zorica koja je izložila deset svojih fotografija velikog formata. Posetioci izložbe mogli su poneti kući neku od uramljenih fotografija ili novi kalendar i ostaviti dobrovoljni prilog, čija visina nije bila određena i tako podržati humanitarni karakter izložbe. Naime, VSNM svake godine vlastitim sredstvima i dobrovoljnim prilogom sa "Borovske razglednice" pomaže pojedince, porodice i institucije iz Borova kojima je potrebna pomoć zajednice.

- Ove godine smo odlučili da pomognemo sumeštaninu Cviji Jandriću koji je imao težak životni put jer je kao dete proživeo strahote logora Jasenovac. Danas je u teškom zdravstvenom stanju i mi smo odlučili da mu makar malo ulepšamo predstojeće novogodišnje praznike - kaže Latas.

Oni koji su propustili dolazak u Galeriju, fotografije sa izložbe mogu pogledati i na Fejsbuk stranici VSNM-a Borovo. I ovogodišnju "Borovsku razglednicu" finansijski je podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više