Novosti

Kronika

Oснaжимo жeнe

Aктив жeнa СДСС-a Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje oбeлeжиo je у Бoрoву Meђунaрoдни дaн жeнa сeлa: Maњe oд 20 oдстo жeнa сa сeлa су влaсницe OПГ-oвa и у рeтким случajeвимa су нaслeдницe

Large borovo dragana 4 %c4%86irilica

Okupljanje u Borovu

Otkako je formiran 2014. godine, Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije obeležava Međunarodni dan žena sela, 15. oktobar. Na ovogodišnjoj proslavi koja je održana u Borovu, okupilo se više od 200 žena iz SDSS-ovih Aktiva žena i udruženja u sklopu projekta "Žene sa istoka 2" čiji je nosilac Udruženje žena "Negoslavčanke". Tako su osim žena iz Borova i Negoslavaca na manifestaciji učestvovale žene iz Banovaca, Ostrova, Trpinje, Bobote, Markušice, Vukovara, Ade, Belog Manastira i Bolmana.

- Namera nam je bila da se okupimo, da skrenemo pažnju javnosti na položaj žena i sve ono što žene sa sela rade svakodnevno, a što često prolazi nezapaženo. Ne možemo se pohvaliti položajem žena na selu, mada ima napretka u odnosu na proteklih desetak godina. Manje od 20 odsto žena sa sela su vlasnice OPG-ova. Kada je u pitanju nasleđivanje, žene su u retkim slučajevima naslednice. Zato treba osnažiti žene da istraju u svojoj borbi za ravnopravnost – poručila je Dragana Jeckov, saborska zastupnica i potpredsednica Aktiva žena SDSS-a Hrvatske.

Proslavi je po prvi put prisustvovala predsednica Aktiva žena SDSS-a RH i zamenica sisačko-moslavačkog župana Mirjana Olujić. U svom obraćanju, zahvalila je ženama sa istoka koje su među prvima pritekle u pomoć sunarodnicima na Baniji nakon razornog zemljotresa koji je pogodio to područje. Pozdravila je trud ovdašnjih žena koje su pored obilja hrane izložile svoje ručne radove i druge rukotvorine. Ocenila je da "žene ne drže samo tri, već četiri ćoška u kući".

- Divno je videti ove postavljene stolove, šarenilo kolača, čisti hedonizam, da uživamo i da se divimo šta su sve naše žene, majke, sposobne da naprave – kazala je Mirsada Popović Damjanović, zamenica gradonačelnice Pakraca i predsednica Aktiva žena SDSS-a Požeško-slavonske županije koja je takođe prvi put prisustvovala ovom događaju. Nakon kratkog kulturno-umetničkog programa i predstavljanja štandova s rukotvorinama organizovane su i zabavne igre s nagradama za učesnice, a druženje je nastavljeno uz muziku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više