Novosti

Kronika

Edukacija za nezaposlene

Provođenje projekta ‘Osnaži se, motiviraj, aktiviraj’: Dvadeset žena iz tri županije pohađalo je tečaj iz društvenog preduzetništva finansiran iz Evropskog socijalnog fonda

Premafv94c5nf1w9nkh2segkxg3

Učenice modula u Đurđevcu

U Đurđevcu je održan drugi deo edukacije iz neprofitnog menadžmenta i društvenog preduzetništva u okviru projekta ‘Osnaži se, motiviraj, aktiviraj’ čiji je nosilac Volonterski centar Osijek uz partnere: Informativno-pravni centar iz Slavonskog Broda, Europski dom Vukovar, Grad Osijek, Grad Slavonski Brod i Vukovarsko-sremska županija.

Projekat je potpisan u martu 2019. i trajaće do marta 2021. godine, a finansiran je iz Evropskog socijalnog fonda. Područje na kojem se provodi su tri županije: Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-sremska a ciljna grupa su nezaposlene žene sa tog područja. Tokom 2020. godine, ukupno 60 nezaposlenih žena iz ove tri županije će dobiti priliku za usavršavanje u području neprofitnog menadžmenta i društvenog preduzetništva kao i za razvoj socijalnih veština potrebnih za aktivno traženje posla. Kroz projekat je previđeno volontiranje u neprofitnim organizacijama, individualno informisanje i savetovanje o izradi životopisa, projektnim aktivnostima i mogućnostima za dodatno obrazovanje. Od početka projekta do danas kroz edukacije su prošle 22 nezaposlene žene iz Vukovara, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Iloka, Đakova i Nove Gradiške.

- Želimo nezaposlenim ženama pružiti podršku da dobiju nova znanja, razviju nove vještine i osvijeste svoje potencijale, koji im onda mogu pomoći da se zaposle ili da se usmjere ka samozapošljavanju ili poduzetništvu. Posebno su kritične grupe dugotrajno nezaposlenih žena kod kojih opadaju motivacija i samopouzdanje, narušava im se ljudsko dostojanstvo jer ne rade i ne privređuju zajednici, a to sve skupa često vodi u depresiju - rekla je za Novosti voditeljka projekta Nikoleta Poljak iz Volonterskog centra Osijek.

Neke od nezaposlenih žena na ovoj edukaciji su godinama radile u nevladinom sektoru, pa su im ove teme bliske. Među njima je 30-godišnja Darija Walter iz Osijeka. Ona je već pet godina članica, a sada tajnica i projekt menadžerka u Udruženju Plantaža, koje se bavi promicanjem ekologije i kreativnosti kroz nova znanja i veštine.

- Prijavila sam se jer me privukla tema. Radi se o ženama. Mislim da su žene pokretači novog, kvalitetnijeg i pravednijeg društva. Sviđaju mi se predavači i koncept predavanja. Očekujem da mi ova edukacija pomogne da razvijem svoju poduzetničku priču, koja će se temeljiti na ekološkim principima, održivom načinu života i promicanju održivog i zdravog turizma - kazala je Darija. Zadovoljna je i 41-godišnja Mara Jurković, koja je zadnjih desetak godina aktivna u SKUD-u ‘Sveti Sava’ iz Tenje.

- Ovde sam jer volim da učim. Želja mi je pokrenuti nutricionistički centar i raditi sa ljudima koji imaju poremećaje u ishrani. Ovo će me ohrabriti i motivisati za dalje - poručila je Mara.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više