Novosti

Kronika

Упoзoрилe нa дискриминaциjу

Aктив жeнa СДСС-a Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje oбeлeжиo Meђунaрoдни дaн жeнa сa сeлa: Kaдa су у питaњу припaдницe српскe нaциoнaлнe мaњинe, кoje су чeстo дискриминисaнe и унутaр свoje мaњинскe зajeдницe, прoблeми су joш интeнзивниjи

M14u4o94hlx0tvkq168t2vxmtaz

Članice Aktiva žena SDSS-a u Borovu

Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije obeležio je 15. oktobar, Međunarodni dan žena sa sela. Datum je ustanovljen na četvrtoj Svetskoj konferenciji žena UN-a u Pekingu 1995. godine, kako bi se ukazalo na doprinos seoskih žena u obezbeđivanju hrane i razvoju ruralnih područja.

Ova manifestacija, u organizaciji Aktiva žena SDSS-a VSŽ-a, održava se treću godinu zaredom. Nakon Vukovara i Ostrova, domaćice ovogodišnjeg programa bile su članice Aktiva žena SDSS-a opštine Borovo, uz učešće aktiva i udruženja žena iz opština Borovo, Negoslavci i Trpinja, Grada Vukovara i Sremskih Laza, a pridružile su im se i gošće iz Osječko-baranjske županije, iz Dalja, Bolmana i Kneževih Vinograda. Potpredsednica Aktiva žena SDSS-a Republike Hrvatske Dragana Jeckov u izjavi medijima osvrnula se na nezavidan položaj žena sa sela, posebno pripadnica nacionalnih manjina.

- Jedan od osnovnih zadataka Aktiva žena SDSS-a RH je da se aktuelizuje položaj žena, ne samo na selima, već i uopšte pripadnica srpske nacionalne manjine. Žene se susreću sa raznim oblicima diskriminacije, kod nasleđivanja, u radno-pravnim postupcima, a posebno kod roditeljstva, odnosno zbog težeg zapošljavanja trudnica i žena koje planiraju trudnoću. Sve su to problemi koji se tiču položaja žena u Republici Hrvatskoj, međutim, kada su u pitanju pripadnice srpske nacionalne manjine, koje su često diskriminisane i unutar svoje manjinske zajednice, ti problemi su, nažalost, još intenzivniji, kaže ova diplomirana pravnica iz Negoslavaca i sekretarka Zajedničkog veća opština.

Predsednica borovskog Aktiva Senka Romić ženama sa sela je poručila da se bore za svoj položaj u društvu, obrazuju, budu istrajne, te da se aktivnije uključe u život svoje lokalne zajednice.

Uz prodajnu izložbu predmeta iz domaće radinosti i ručnih radova, te tradicionalnih jela koja su pripremile vredne domaćice uz prezentaciju narodnih običaja, upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali tamburaška i dramska sekcija KUD-a ‘Branislav Nušić’ iz Borova, Ženska pevačka grupa iz Darde i Plesna grupa ‘Venera’ iz Borova naselja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više