Novosti

Politika

Ostavke zbog intervjua objavljenog u 'Novostima'

Iako je prema službenoj verziji priče Nadzorni odbor HRT-a ostao bez dvojice članova zbog prošlotjednog neprihvaćanja Izvješća o radu i provedbi zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a u 2013., Dražen Rajković, autor tog dokumenta i jedan od preostala dva člana NO-a, tvrdi suprotno

Ekvv443moti95fxj5goabjwxbci

NO HRT-a (foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Dražen Rajković oglasio se priopćenjem u kojem navodi da su predsjednik NO-a Viktor Gotovac te njegov član Svetozar Sarkanjac istupili iz tog tijela kako bi spriječili raspravu o više puta najavljivanim točkama dnevnog reda 'u kojima se tretira izvjesna milijunska materijalna šteta za HRT te kršenje Zakona o HRT-u i drugih propisa'. Riječ je o štetnim poslovnim odnosima HRT-a s velikim telekomunikacijskim kompanijama koje putem svojih Pay-TV platformi reemitiraju HRT-ove programe, o kojima je krajem siječnja ove godine za 'Novosti' govorio Marko Ugarković, bivši član uprave HRT-a.

Podsjetimo, Ugarković je u intervjuu ispričao kako je početkom 2012. godine razvrgnuo ugovor kojim je Hrvatskom društvu skladatelja i njegovoj stručnoj službi ZAMP bilo povjereno zastupanje HRT-a u odnosu s Pay-TV operaterima kao što su MAXtv, Iskon, Vip i B.net. Ustvrdio je da su oni za reemitiranje programa na svojim platformama plaćali HRT-u desetak puta manje naknade nego komercijalnim kanalima, od čega je HRT godišnje zarađivao tek oko dva milijuna kuna. Osim toga, ispričao nam je Ugarković, operateri su svojim platformama počeli direktno konkurirati HRT-u otkupljujući prava na premijske sadržaje kao što su prijenosi utakmica Lige prvaka i Hrvatske nogometne lige. Treći problem predstavljala je činjenica što gotovo polovica od 600.000 korisnika Pay-TV platformi uopće ne plaća RTV pristojbu, a ima pristup HRT-ovim programima.

Zbog svega toga Ugarković je raskinuo dotadašnji ugovor HRT-a s EBU-om, evropskom udrugom javnih TV servisa koja je formalno zastupala HRT, ali je ugovaranje naknada s Pay-TV operaterima delegirala hrvatskom ZAMP-u. Ugarković je formirao novi cjenik reemitiranja programa, ali nakon što je tadašnja uprava sredinom 2012. godine smijenjena, na čelo HRT-a došao je Goran Radman i stvari vratio u prijašnje stanje. Ugarković je u intervjuu upozorio i na nedopušteni položaj ZAMP-a koji zastupa HRT-u u odnosu s Pay-TV operaterima, dok istovremeno za svoj račun ubire autorske naknade i od HRT-a i od tih operatera.

Ostavku je nedavno podnio i treći član NO-a Mate Radeljić, koji kao savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović seli na Pantovčak. Sabor bi na današnjoj sjednici trebao odlučivati o zahtjevima za razrješenje trojice članova, nakon čega će biti raspisan natječaj za novi NO HRT-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više