Novosti

Kronika

Ostavština Bulatovih u Metlici

Dijametralno suprotan odnos prema antifašizmu u susjednoj državi: Slovenski antifašisti pobrinuli su se da odlikovanja Rade Bulata i Milke Kufrin budu sačuvana u muzeju

Dok se Slovenci ponose svojom antifašističkom poviješću, za Hrvatsku se to nikako ne bi moglo reći. Podsjetimo samo na podatak da je za vrijeme devedesetih u Hrvatskoj namjerno srušeno, minirano i na druge načine oštećeno više od tri hiljade antifašističkih spomenika, spomen obilježja i spomen ploča.

Karlovačkoj županiji susjedna općina Metlika u Beloj Krajini (30 kilometara od Karlovca i 15 od Ozlja) ima oko 8.000 stanovnika i 168 antifašističkih spomenika i obilježja. Niti jedan nije oštećen jer svake godine općina obnavlja više od 15 spomenika i spomen obilježja. Stanovnici također održavaju spomenike. Milan Travnikar, predsjednik antifašista Metlike pobrinuo se da sačuvan ostane i dio antifašističke baštine s hrvatske strane Kupe. U oslobođenju Suhora pored Metlike, 26. i 27. novembra 1942. godine sudjelovala je i 13. proleterska brigada Rade Končar čiji je komandant bio general, narodni heroj i naš počasni građanin Rade Bulat.

- Generalova kćer Jagoda pitala me da li bi mi u Metlici uzeli ostavštinu njenog oca Rade i majke Milke Kufrin. Stupio sam u vezu s načelnikom općine i direktoricom Muzeja. Tri tjedna od prvog kontakta iz Zagreba smo u Metliku dovezli 50 kutija knjiga, najviša Radina i Milkina ratna odlikovanja, generalske uniforme i sve ostalo. U novembru smo u Muzeju otvorili dio posvećen Bulatima. Rade je dao veliki doprinos slobodi Slovenaca pa je 1982. godine postao počasni građanin opštine Metlika. Kada je general umro na komemoraciji je bilo preko 170 ljudi - ističe Travnikar.

Na pitanje zašto je Bulat bio optužen za ratni zločin u Hrvatskoj, zajedno s Josipom Boljkovcem, zašto su uništeni toliki antifašistički spomenici u Hrvatskoj i kako tumači odluku koruških biskupa da ove godine na Bleiburgu neće biti ustaškog derneka, Travnikar se samo znakovito nasmijao, raširio ruke i slegnuo ramenima, očito ne želeći reći nešto što bi moglo uvrijediti nekoga, ali bio je sasvim jasan, jer se jako dobro zna tko gdje i u kakvom društvu živi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više