Novosti

Društvo

Antifašizam s 200 eura

Karlovački i županijski antifašisti nekoliko godina nisu od lokalne uprave i samouprave dobili niti jednu kunu za rad već su 1.000 kuna lani dobili od Grada Ozlja i 500 od Općine Kamanje, a oko 2.000 kuna je sakupljeno od samih članova

Large informator antifa%c5%a1izam s 200 eura  %c4%87irlica

Revizionizam je na djelu - skupština u Karlovcu

Članovi Udruženja antifašista grada Karlovca na godišnjoj skupštini jednoglasno su usvojili plan rada za ovu godinu, koji je podnio predsjednik Miroslav Delić. Opširnije je govorio o problemima na koje antifašisti nailaze te o tretmanu antifašizma u državi i sve agresivnijem revizionizmu. Rekao je da tome umnogome doprinosi postojeći školski sistem u čijem programu se namjerno skriva prava istina o događajima iz sredine 20. vijeka i veličanstvenim pobjedama partizana. Doslovno je citirao Saborsku deklaraciju o antifašizmu koja je tom pokretu trebala obezbijediti dostojanstven status u hrvatskom društvu, ali se u praksi ništa od toga ne provodi pa se antifašizam u RH pretvorio u "šminku" kada se treba predstaviti svijetu. Karlovački i županijski antifašisti nekoliko godina nisu od lokalne uprave i samouprave dobili niti jednu kunu za rad već su 1.000 kuna lani dobili od Grada Ozlja i 500 od Općine Kamanje, a oko 2.000 kuna je sakupljeno od samih članova. Delić je pobrojao sve aktivnosti na kojima su antifašisti sudjelovali i one na kojima će ove godine sudjelovati. Veliku pomoć im je pružilo Srpsko narodno vijeće financirajući odlaske na brojne komemoracije.

- Takozvani državotvorni povjesničari nastoje izvršiti svojevrsno opravdanje ustaškog režima smatrajući ga nacionalnim pokretom, revidiraju povijest Drugog svjetskog rata ublažavajući zločine koje je počinio. Revizionizam nikada nije bio toliko jak, snažan i organiziran kao danas. Predmet polemike postala je i tema stradanja djece, pa se negiraju i ustaški zločini nad djecom. Ovom prilikom želim ukazati na probleme hrvatske stvarnosti. Fašistički uzvici, simboli sa hrvatskih stadiona, netrpeljivost mladih prema nacionalnim manjinama, radikalni nacionalizam i želja za apsolutnom homogenošću hrvatskog naroda, samo su neki primjeri fašizma koji se pojavio među mladim ljudima. Često na ove značajke fašizma samo odmahnemo rukom, ostavljamo ih negdje na periferiji, ne shvaćajući da ga tako samo nesvjesno prihvaćamo i odobravamo - kazao je među ostalim Delić.

Predsjednik i potpredsjednik Zveze združenj borcev NOB-a iz Metlike Milan Travnikar i Anton Žunić su nasuprot tome rekli da ova susjedna slovenska općina sa oko 8.000. stanovnika ima 230 članova Udruženja, odličnu saradnju s općinskim i državnim vlastima od kojih godišnje dobiju oko 2.300. eura za rad te da redovno održavaju 80 spomenika iz Drugog svjetskog rata na području njihove općine od kojih niti jedan nije oštećen. Pokojnom generalu Radi Bulatu dodijeljena je titula počasnog građanina Metlike i u tamošnjem Muzeju postoji soba posvećenu njemu, dok je u Hrvatskoj bio optuživan kao navodni ratni zločinac.

Karlovački antifašisti imaju više od stotinu članova, a lani razbijena spomen-ploča na spomeniku pored karlovačke tvornice Lola Ribar u Mrzlom polju bit će ponovo postavljena u aprilu. Zbog bolesti dosadašnji tajnik Đorđe Vujnović neće više vršiti tu funkciju i umjesto njega tajnica će biti Jadranka Radatović, dok će umjesto nje novi član predsjedništva biti Rade Kosanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više