Novosti

Kronika

Odlikovani udarnici

78. godišnjica formiranja Karlovačke udarne brigade: Na karlovačkom području djelovali su španski borci poput Ivana Hariša zvanog Ilija Gromovnik

Large godi%c5%a0njica

Gradonačelnica Ozlja, Lidija Bošnjak

Dvadesetak pripadnika antifašističkih udruženja iz Karlovca, službenih predstavnika Grada Ozlja s gradonačelnicom Lidijom Bošnjak, predstavnika domaćeg mjesnog odbora te srpske zajednice, 5. marta u Svetičkom Hrašću, obilježili su 78. godišnjicu formiranja Karlovačke udarne brigade. Karlovački antifašisti na čelu s predsjednikom i novim potpredsjednikom SABA RH prof. Miroslavom Delićem položili su vijenac na spomenik formiranju brigade dok su ostali sudionici upalili svijeće. O ratnom putu Brigade govorila je Biserka Vranić, bivša gradonačelnica Ozlja i potpredsjednica Udruženja antifašista Karlovca.

- Osnivanje Karlovačke udarne brigade značilo je da je tadašnje vodstvo osiguralo mjesto uz pobjedničku vojsku te izabralo antifašističko opredjeljenje koje je danas temeljna tekovina svih evropskih država - kazala je Vranić. Potom je govorila o političkim uslovima u kojima je brigada formirana te o opravdanoj potrebi za njeno formiranje pošto se kraj rata već dobrano nazirao, a partizanskim jedinicama se nakon proglašene opće amnestije pridružio i veliki broj domobrana. Brigadi se pridružilo i nekoliko stotina istarskih partizana. Na širem karlovačkom području izvedene su brojne diverzantske akcije, a tu su djelovali brojni komunisti i španski borci poput Vece Holjevca, Ive Rukavine ili Ivana Hariša poznatijeg kao Ilija Gromovnik. Zbog ostvarenih pobjeda, krajem oktobra 1944. godine brigada je proglašena udarnom.

- Preko ovog ratnog područja prolazili su članovi Vrhovnog štaba, članovi CK KPJ, Ivo Lola Ribar, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, članovi Glavnog štaba Hrvatske i Slovenije, vijećnici AVNOJ-a i ZAVNOH-a. 350 boraca brigade odlikovano je. Brigada je odlikovana Ordenom bratstva i jedinstva te Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem - kazala je Vranić. Borbeni put brigada je završila 6. maja 1945. ulaskom u oslobođeni Karlovac pod vodstvom generala Borisa Boce Balaša.

- Razgovaramo o daljnjoj pomoći kako bi vam osigurali malo veća sredstva. Antifašizam je ugrađen i u Ustav RH pri čemu je naša država odredila svoje temeljne vrijednosti. Naše mlade moramo učiti da je svaki rat veliko zlo i činiti sve da se takva zla ne ponavljaju – rekla ozaljska gradonačelnica Lidija Bošnjak, izabrana kao nestranačka osoba uz pomoć HDZ-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više