Novosti

Politika

Osuđen Strache

Presuda bivšem austrijskom vicekancelaru i lideru desno-nacionalističke Slobodarske stranke Heinz-Christianu Stracheu indirektna je posljedica "afere Ibiza" zbog koje je u svibnju 2019. pala austrijska vlada, sastavljena od konzervativnog ÖVP-a tadašnjeg i sadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza i FPÖ-a

Large aus

Heinz-Christian Strache (foto GEORGES SCHNEIDER/REUTERS/PIXSELL)

Bivši austrijski vicekancelar i lider desno-nacionalističke Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christian Strache prošlog je petka, 27. kolovoza, zbog korupcije osuđen na 15-mjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu. Strache je, naime, pomogao biznismenu i donatoru FPÖ-a Walteru Grubmülleru i to zakonskim izmjenama od kojih je koristi imala Grübmullerova privatna medicinska klinika. Biznismen je partiji donirao 12.000 eura, a samog Strachea pozvao na plaćeni izlet na Krf.

Na zatvorsku kaznu od godine dana osuđen je i sam Grubmüller. Presuda je, inače, indirektna posljedica "afere Ibiza", zbog koje je u svibnju 2019. pala austrijska vlada, sastavljena od konzervativnog ÖVP-a tadašnjeg i sadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza i FPÖ-a. Skandal su razotkrili njemački mediji i to objavom snimke na kojoj se čuje kako Strache ženi za koju je mislio da je nećakinja ruskog oligarha neposredno prije parlamentarnih izbora 2017. nudi sklapanje ugovora s državom u zamjenu za pomoć u predizbornoj kampanji. Političar je uskoro izbačen i iz samog FPÖ-a nakon što je na vidjelo izašlo da je navodno stranačke financije upotrebljavao za osobne troškove, što je doprinijelo znatnom padu broja osvojenih mandata na parlamentarnim izborima 2019. Desničar se pokušao u igru vratiti s novom partijom, no na prošlogodišnjim lokalnim izborima nije u bečkoj skupštini dobio niti jedan mandat.

Strache je na austrijskoj političkoj sceni prisutan tri desetljeća. Navodno je održavao kontakte s viđenijim neonacistima, a postoje i fotografije na kojima u mladosti sudjeluje na paravojnim vježbama. Upravo je Strache FPÖ preusmjerio na tvrdi antiislamski kurs, koji još uvijek određuje stranku. Unatoč sadašnjem padu, političara još uvijek prati mala vojska lojalnih sljedbenika, pa nije isključeno da pokuša još jedan comeback, piše portal Politico.

U našim je krajevima Strache poznat po svojim višegodišnjim bliskim vezama s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je za ovog ekstremista otvoreno agitirao među pripadnicima srpske zajednice u Austriji. Dodik je preko Strachea pokušao ublažiti pritisak Zapada zbog svoje politike razbijanja Bosne i Hercegovine i blokiranja približavanje te države zapadu, a zajednički jezik je s njim našao i po pitanju migracija. Strache je kontakte održavao i s drugim autokratima diljem Europe. Ostalo je zapamćeno i da je Strache – i to upravo na video-snimci s Ibize zbog koje je bio prisiljen podnijeti ostavku – pozvao sugovornike da ne ulažu u Hrvatsku, za koju je rekao da je "sranje, sranje".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više