Novosti

Kronika

Oсвeћeн тeмeљ хрaмa

Прaвoслaвнa свeчaнoст у бaрaњскoм Угљeшу: Зa мeштaнe мeстa Угљeш, бoгoвидaц и чудoтвoрaц Св. прoрoк Илиja имa врлo вaжнo знaчeњe

D0zqqim3dggi9rnlrujjvtj14j3

Velik broj sveštenika i vernika u Uglješu

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop sremski Vasilije uz pomoć sveštenstva iz više eparhija, 29. aprila obavljen je čin osvećenja temelja pravoslavnog hrama u baranjskom mestu Uglješ.

Ovu nesvakidašnju radost za pravoslavne vernike organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Darda i građevinski odbor Uglješ. Osvećenju temelja pravoslavnog hrama, posvećenog Sv. proroku Iliji, prisustvovali su brojni vernici iz Uglješa i okolnih mesta, i ako je suditi po broju okupljenih, utisak je da se ljudi u ovim teškim vremenima sve više okreću veri i crkvi. Za meštane mesta Uglješ, bogovidac i čudotvorac Sveti prorok Ilija, ima vrlo važno značenje. Osim po tome što je ovom velikom svecu posvećen hram, to je ujedno i dan ovog mesta.

Prilikom osvećenja u temelje hrama položena su četiri kamena koji simbolizuju časni krst, a jedan kamen donesen je iz manastira Hilandar na Svetoj Gori. Radove na izgradnji hrama, čija je ukupna vrednost oko milion kuna, izvodi jedna građevinska firma iz Osijeka. Samo zemljište obezbeđeno je zahvaljujući Svetlani Pranjić iz Novog Čeminca koja je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Darda-Uglješ darovala zemljište za izgradnju hrama. Prošla godina protekla je u prikupljanju potrebne dokumentacije i ishođenju dozvole za izgradnju hrama, a intezivniji radovi na izlivanju temelja završeni su proletos.

Prema rečima Milorada Trivunovića, predsednika građevinskog odbora, sredstva koja su do sada prikupljena za izgradnju hrama mahom su iz privatnih donacija, a jedan deo sredstava za izradu projektne dokumentacije i ishođenje dozvole obezbedila je Opština Darda. Na projektu izgradnje hrama, pored Srpske pravoslavne crkvene opštine i spomenutih, uključili su se i Mesni odbor Uglješ, Opštinska organizacija SDSS-a Darda i VSNM Opštine Darda. Ideja o izgradnji hrama u Uglješu datira još od Drugog svetskog rata. U to je vreme čak i kamen za izgradnju bio dovezen, ali je rat zaustavio proces izgradnje sve do danas.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više