>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Otkriven obnovljeni spomenik poginulim borcima u Goveđem Polju

Spomenik s imenima 18 poginulih partizana i tri civilne žrtve Drugog svjetskog rata podignut je 1967. godine, ali je početkom 1990-ih srušen da bi ga sada obnovili Vijeće srpske nacionalne manjine Dežanovca i daruvarski antifašisti

U selu Goveđe Polje 8. februara otkriven je obnovljeni spomenik poginulim borcima Narodno oslobodilačkog rata i žrtvama ustaško-fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata. Obnovu su inicirali VSNM-a općine Dežanovac i njegov predsjednik Željko Mileusnić, kao i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Daruvara na čelu sa Zdravkom Drašnerom. Spomenik s imenima 18 poginulih partizana i tri civilne žrtva podignut je 1967., ali je početkom 90-ih srušen.

Na skupu je o aktivnostima i radnim akcijama vezanim za obnovu govorio Mileusnić, a u ime Mjesnog odbora Goveđe Polje Petar Vujić. Prisutnima se u ime UABA Daruvar obratio Drašner koji se osvrnuo na znatan broj obnovljenih spomenika NOB–a, bezumno i ostrašćeno rušenih početkom 90-tih godina i na tom području.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije prisutnima se obratio zamjenik župana iz redova srpske zajednice Saša Lukić.

– Obnovu spomenika financijski je pomogla županija zahvaljujući izuzetnoj senzibiliziranosti župana Damira Bajsa prema antifašizmu. Zbog toga je županu ove godine uručeno najveće priznanje - povelja SABA RH – kazao je Lukić.

U počast poginulim borcima i žrtvama položeni su vijenci i upaljene svijeće. Skupu su prisustvovali predsjednik županijskih antifašista Rade Jovičić, potpredsjednik SNV-a i predsjednik VSNM-a Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović i predsjednik VSNM-a općine Đulovac Milan Radaković.

- Daruvarski antifašisti su nesporno najuspješniji na području Bjelovarsko-bilogorske županije u njegovanje tekovina antifašizma, ali su i mještani Goveđeg Polja i njihovog mjesnog odbora izuzetno organizirani, naročito porodice Mileusnić i Grandić - rekao nam je Karanović.

1/2