Novosti

Politika

Otkrivena Agenda

Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret u Hrvatskoj pretežito demoniziraju srpsku manjinu i koketiraju s ustaštvom. U inozemstvu, njihovi članovi rade znatno rafiniraniji posao. Stoga se Ilčića, Bartulicu i neke druge, koji su sami po sebi irelevantne političke pojave, kao dio kolektiva, tj. mreže Agenda Europe ima gledati na posve drugačiji način. Čitate treći dio

Large ilcic jurica galoic

Ladislav Ilčić na međunarodnoj konferenciji u organizaciji New Directiona, ožujak 2023. (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

U rujnu 2023. godine u Dubrovniku je održan jedan od najvećih skupova ekstremne desnice u Evropi. Na trodnevnom događaju govore su držali članovi talijanske vlade iz redova Braćo Italije, eurozastupnici španjolske stranke Vox, Poljaci iz Prava i pravde te brojni drugi reprezentanti civilnog i političkog krila ultradesnih pokreta. Hrvatsku su predstavljali aktualni premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja i njihov saborski zastupnik Nino Raspudić. Domaćin cijelog skupa bio je eurozastupnik Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista, Mostovih koalicijskih partnera. Konferenciju pod nazivom "Evropski kongres obitelji" organizirao je politički klub Evropski konzervativci i reformisti (ECR), koji u Briselu okuplja sve navedene stranke. Njihov partner u ostvarenju dubrovačkog događaja bila je Međunarodna organizacija za obitelj, jedna od najutjecajnijih globalnih mreža u polju ultrakonzervativnog aktivizma, koja je sve do ruske agresije na Ukrajinu bila važan propagandni alat Putinovog režima na zapadu.

Organizatori samita u Dubrovniku – stranke pod kišobranom ECR-a i Međunarodna organizacija za obitelj – bili su izravno ili posrednim putem članovi lobističke mreže Agenda Europe, nastale prije desetak godina. Naša analiza njihove procurene e-mail komunikacije, koja se odvijala od 2013. do 2019. godine, u zadnjih je nekoliko brojeva Novosti pokazala kako je trust lobista sastavljen od nekoliko stotina organizacija, povezanih s američkim kršćanskim evanđelistima i ruskim obavještajcima, u nerazvijenim svjetskim državama, UN-u i Evropi koordinirao omasovljene udare na ženska i LGBT prava. Jedan od njihovih stratega i koordinatora – valja i ovdje ponoviti – bila je Željka Markić iz udruge U ime obitelji.

Uz hrvatskog domaćina Ilčića, ujedno i člana mreže Agenda Europe, organizatore iz Međunarodne organizacije za obitelj predstavljali su Allan Carlson i Brian Brown. Sredinom devedesetih Carlson je s ruskim pravoslavcima u Moskvi osnovao Svjetski kongres obitelji. U suradnji s nizom svjetskih istomišljenika, pa tako i s oligarsima i Putinovim špijunima Konstantinom Malofeevim i Vladimirom Yakuninom, Brown je razvijao navedenu organizaciju. Mreža više stotina nevladinih udruženja koja se nalaze pod kišobranom ovih dubrovačkih suorganizatora, zadnje su desetljeće šutnjom ili aktivnim odobravanjem podržavali "tradicionalizam" iz Kremlja, žudeći za njegovim rasprostranjivanjem na zapadu. Prije deset godina spomenuti Brown našao se na popisu nekolicine pojedinaca na prvim sastancima Agende, uz Alexeya Komova, suradnika Malofeeva i još jednog kremaljskog propagandista. Na listi uzvanika bile su i najveće američke lobističke organizacije i Željka Markić. Njihov konspirator u kreiranju Agende Europa, jedne od najvećih mreža ultrakonzervativaca na svijetu, od prvoga je dana bio Leo va  Doesburg, donedavni direktor za evropske poslove Evropskog kršćanskog političkog pokreta (ECPM). Doesburg i njegova grupacija utjelovljuju početnu Agendinu simbiozu ultravjerskog civilnog sektora i političke egzekutive, u kojoj jedni osmišljavaju strategije, a drugi ih nastoje materijalizirati.

Evropski kongres obitelji u Dubrovniku, rujan 2023. (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

U zadnjih deset godina ECPM je svoje članstvo proširio na više od 20 stranaka iz 15 evropskih država. Stranka Hrast, politički projekt koji su, između ostalih, pokrenuli Markić i Ilčić, bila je jedna od njih. Ilčić je 2017. ušao u predsjedništvo ECPM-a. Jedan od njihovih najvažnijih operativaca, Doesburg je godinama neumorno putovao po evropskim zemljama pripremajući mlade kršćane za politiku. I vabio istomišljenike u ovaj politički kolektiv. Radeći na širenju grupacije ECPM, javio se i Rusima za pomoć. Godine 2013. Malofeev je okarakterizirao ECPM najvažnijim političkim partnerom za vezu između Moskve i Brisela. U gomili Doesburgovih mailova koje je objavljivao u mreži Agenda ističe se blok poruka kojima je nastojao podučiti sve članove o strateškoj komunikaciji njihovih ciljeva prema javnosti. Čita li se sadržaj nefiltriranih misli brojnih članova Agende, jasno je i zašto.

Američki profesor Stephen Baskerville, koji se u raspravama nametao kao jedan od ideologa grupe, napisao je da su feministkinje "tijekom seksualne revolucije" uspjele izlobirati jednostrane raskide brakova, namećući usput "lažne optužbe o nasilju u obitelji i zlostavljanju djece". U prijevodu, Baskerville priželjkuje vrijeme kad će raskid bračne zajednice morati odobriti i nasilnik, koji je ionako lažno optužen. Zahvaljujući njegovim napisima znamo i da je takvo promišljanje dio borbe protiv "rodne ideologije", ideologema koji je prije otprilike osam godina začet i javno rasprostranjen upravo iz ove mreže. Po njegovom mišljenju, "rodna ideologija" je najnovija inkarnacija jedne te iste politike, koja se u drugim formama pojavljuje kroz "istospolne brakove, spolni odgoj, transrodnost, izmišljene optužbe za 'homofobiju', 'nasilje u obitelji', 'silovanje', 'zločine mržnje' i 'govor mržnje'". Što se tiče abortusa, jedan sudionik mreže usporedio ga je s terorističkim napadom, sugerirajući da su žene masovne ubojice. Ili "zlo", kako ih je nazvao drugi. Ne manjka ovdje ni rasističke paranoje o muslimanskom pokoravanju kršćanske Evrope: Luca Volonte iz Italije upozorio je da će "angloarapski duh zaraziti cijelu Evropu". Prevedeno u strategije i krajnje ciljeve, veći dio ove mreže priželjkuje potpunu zabranu pobačaja uz kažnjavanje žena, zabranu ili otežavanje kontracepcijskih sredstava te značajno obespravljivanje gej zajednice. Za to je, međutim, potrebno povezivanje s donositeljima političkih odluka.

Zanimljivo je promatrati kako vide sebe u toj borbi. Razmjere fanatizma, garniranog patetikom bez premca, iskazala je u jednom mailu Gabriele Kuby. Najprominentnija ideologinja cijelog neokonzervativnog pokreta i majka koordinatorice grupe Sophie Kuby, usporedila je seksualnu revoluciju i teoriju roda s nacizmom. U tom imaginariju, oslikala je članove Agende kao pokret otpora. "Jesmo li spremni ostati bez posla, biti izopćeni od obitelji i prijatelja i na koncu dati svoje živote?" pitala je Kuby, dodajući da će cijena za govorenje istine biti sve veća i veća, "čak i ako bude eufemistična". Ovu fatalističku opasku iznijela je u raspravi o javnom korištenju riječi "sodomiti", pejorativnom izrazu za gejeve. Jakob Cornides, zaposlenik u odjelu za trgovinu Evropske komisije (!) i još jedan od ideologa mreže, inzistirao je na potvrdnom odgovoru, u svakoj javnoj prilici. "Negativni izričaj ima upravo suprotan efekt", usprotivio se delegat ECPM-a Doesburg, podučavajući grupu u nizu mailova kako se strategija korištenja eufemizama, lišena agresije i negativnosti, pokazala znatno uspješnijom, što je naučio predajući "na projektu pomirenja u Hrvatskoj".

Iz mailova je jasno da je Doesburg, koji je godinama putovao Evropom pripremajući mlade kršćane za politiku, bio potpora Ilčićevim operacijama u Hrvatskoj. "Uz podršku ECPM-a, napravili smo snažnu kampanju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije", pohvalio se 2018. Ilčić

Nismo uspjeli saznati gdje je točno kod nas predavao Doesburg, ali je iz mailova jasno da je bio potpora Ilčićevim operacijama u Hrvatskoj. "Uz podršku ECPM-a, napravili smo snažnu kampanju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije", pohvalio se Ilčić 2018. godine, referirajući se na jedan od najvećih koordiniranih otpora u Evropi protiv konačnog usvajanja dokumenta za zaštitu žena od nasilja. U drugom mailu Doesburg je otkrio da je koristio novčana sredstva iz Evropske unije za događaje u organizaciji Agende. U trećoj raspravi je uložio nemale napore da zaustavi vjerodostojne kritike rumunjskih sudionica mreže, koje su svojeg kolegu Bogdana Stanciua, također člana mreže Agenda, razotkrile kao širitelja putinovske propagande u Evropi. Posredno, ideje iz ove mreže obilato su korištene u političkim programima stranaka pod kišobranom ECPM-a, poput mađarskog Jobbika.

Došavši u Evropski parlament, Ilčić je preko Hrvatskih suverenista avansirao u ECR, veću grupaciju koja je suorganizirala dubrovačku konferenciju. I oni su od samih početaka imali niz istaknutih pojedinaca u ovoj mreži. Jedan od prominentnijih, Tobias Teuscher, od 2014. godine obnašao je dužnost sekretara njemačke ekstremističke stranke AfD u Evropskom parlamentu. Bio je njihov koordinator unutar grupacije ECR, sastavljene od tvrdokornih partija u zakonodavnom tijelu EU-a, čiji su predstavnici povezivali multietničko društvo sa silovanjem i pedofilijom. Krajem 2016. godine, po objavi da je Donald Trump dobio američke izbore, Teuscher je u jednom mailu predložio da se sljedeći sastanak Agende održi u Washingtonu i da s Trumpom uspostave "stratešku suradnju". Njegov prijedlog nije bio puka projekcija želja bez pokrića.

Mreža je vrvjela Trumpovim ljudima. Osim lobističkih organizacija koje su mu pisale program, tu je bio i Trumpov odvjetnik John Eastman, kojem se sudi zbog sudjelovanja u pokušaju podrivanja izbornih rezultata 2020. godine. Trumpov predizborni savjetnik i šef lobističke organizacije C-Fam Austin Ruse složio se s Teuscherovim prijedlogom o američkom gostovanju. I poručio da će Trumpovom pobjedom "radikali u UN-u i EU-u ostati bez jednog saveznika (SAD-a, op.a.) u svojoj podloj agendi". Predložio je članovima mreže da od afričkih i južnoameričkih država prikupe apele protiv daljnjeg uplitanja SAD-a u "pitanja abortusa i ljudske seksualnosti", koje će on potom proslijediti u izvršnu vlast. "Imamo više ulaza među Trumpove više savjetnike, poput Stevea Bannona, mog šefa u Breitbartu", napisao je Ruse, dodajući da će Bijela kuća i drugi dijelovi administracije "biti popunjeni ne samo ljudima koje znamo, nego i prijateljima i saveznicima". Gudrun Kugler, jedna od koordinatorica Agende i aktualna članica austrijskog parlamenta, zatražila je od Trumpovih savjetnika u mreži da nova američka administracija "povuče LGBT ambasadore iz istočne Evrope", uz zamolbu da novi predsjednik uvede "ograničenja na pobačaj". "Evropa to mora vidjeti kako bi se probudila! Bit ćete vrlo zaposleni. Mi ćemo vam pomoći koliko god možemo", obećala je Kugler. Zahvaljujući organizacijama poput Alliance Defending Freedom, koja je preko evropske ispostave zapravo ponajviše administrirala ovu mrežu, prije dvije godine poništen je presedanski predmet Roe vs. Wade koji je jamčio pravo na pobačaj u SAD-u. Iste američke organizacije iz Agende kreirale su sveobuhvatni plan za Trumpov drugi mandat. Tom planu, lišenom suptilnosti, ponajviše odgovara naziv "kršćanski fašizam".

AfD je 2016. godine izbačen iz ECR-a. U nizu razloga jedan od njih je bila izjava Teuscherove političke pokroviteljice i zastupnice Beatrix von Storch, koja se javno zalagala za legalizaciju pucanja po ženama i djeci, migrantima što ulaze u Njemačkoj bez adekvatnih dozvola. U suradnji s drugim ekstremnim strankama, AfD je 2019. osnovao novu političku grupaciju Identitet i demokracija (ID), u partnerstvu s talijanskom Ligom Matea Salvinija, francuskim Nacionalnim okupljanjem Marine Le Pen, Slobodarskom strankom Austrije i drugim ksenofobnim, rasističkim i po mnogočemu mizoginim političkim opcijama. Tobias Teuscher je do danas njihov politički tajnik.

Do 2019. godine, kad je koordinatorica Željka Markić svima najavili da će grupu Agenda Europe preimenovati u Vision Network, njihovi najprominentniji članovi uspostavili su političku povezanost sa sve tri opisane političke grupacije – ECPM-om, ECR-om i ID-om. Samit Svjetskog kongresa obitelji, koji je u Veroni održan iste godine, bio je javna manifestacija njihove suradnje i međusobnog dopunjavanja.

Uz tadašnjeg talijanskog vicepremijera Salvinija, zastupnike AfD-a, lepenovce, ruske političare i najbliže suradnike Konstantina Malofeeva, jedna od zapaženijih govornica bila je Giorgia Meloni. "Branit ćemo Boga, domovinu i obitelj! To je naša misija, zato sam danas ovdje", poručila je Meloni, potvrdivši ideološku usuglašenost stranke Braćo Italije s međunarodnim fundamentalističkim pokretom. Govor je održala i Željka Markić. Pedesetak dana prije tadašnjih izbora za Evropski parlament Markić je pozvala Talijane da glasaju za "predstavnike koji će štititi brak, obitelj, žene i djecu". Jedan od govornika bio je i spomenuti Komov, veza Putinovog režima prema zapadnim konzervativcima koji je bio na listi uzvanika prvih sastanaka Agende. Drugi je bio protojerej Dmitrij Smirnov, koji je uz asistenciju Svjetskog kongresa obitelji kao predstavnik Ruske pravoslavne crkve doprinio izradi Putinovih zakona protiv ženskih i LGBT prava. Njihovo gostovanje u Veroni odvijalo se pet godina nakon ruske aneksije Krima. U toj petoljetki Rusi su financijski i politički podržavali niz političkih opcija krajnje desnice u Evropi. Na razini UN-a s lobistima iz Agende izglasavali su ultrakonzervativne rezolucije, unazadivši međunarodne politike u vezi ženskih reproduktivnih prava za najmanje jedno desetljeće.

Do 2019., kad je koordinatorica Željka Markić svima najavili da će grupu Agenda Europe preimenovati u Vision Network, njihovi najprominentniji članovi uspostavili su političku povezanost s tri političke grupacije – Evropskim kršćanskim političkim pokretom, Evropskim konzervativcima i reformistima te Identitetom i demokracijom

Primjer harmonije putinovsko-agendine simbioze razvidan je u jednom mailu iz 2015. godine. Amerikanka Marie Smith spojila je Pavela Parfentieva, Putinovog medijskog propagatora i člana mreže Agenda, s predsjednikom poljske organizacije Ordo Iuris, koja je u Hrvatskoj osnovala Vigilare. Uparila ih je kako bi zajedno promišljali strategije podrivanja UN-ovih Ciljeva održivog razvoja, u dijelu koji se odnosi na dostupnost spolnog odgoja i reproduktivnih prava žena. Otkrila im je i ime nadležnog ruskog dužnosnika za navedenu problematiku, Sergeya Egorenka.

Svega tjedan dana uoči ruske invazije na Ukrajinu, 18. veljače 2022. godine, član Domovinskog pokreta i mreže Agenda Stjepo Bartulica poručio je u emisiji "Bujica" da je Rusija izložena međunarodnim kritikama zato što "Putin zastupa javno tradicionalne kršćanske vrijednosti". Izjava je plasirana u trenutku kad je poduzetnik Pavao Vujnovac, koji je medijski opetovano povezivan s vođama Domovinskog pokreta, početkom 2022. još bio partner ruske državne kompanije u dobavi plina za ovo područje. U jeku najžešće kampanje protiv Istanbulske konvencije, voditelj iste emisije pohvalio je 2017. godine Ilčića zato što "ima sjajne odnose s ljudima oko Putina".

Organizirao je niz događaja s prominentnim vjerskim i tržišnim fanaticima – Stjepo Bartulica (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Poput Ilčića, Bartulica je sam po sebi posve irelevantna politička pojava. Kao dio kolektiva, u ovom slučaju mreže Agenda Europe, njega se ima gledati na posve drugačiji način. Zadnjih desetak godina Bartulica je kao čelnik organizacije Centar za obnovu kulture organizirao niz događaja s prominentnim vjerskim i tržišnim fanaticima. Mnogi od njih, poput ključne osobe u Agendi Sophie Kuby i njenih poslodavaca iz Alliance Defending Freedoma, bili su govornici na njegovim "ljetnim školama" o kapitalizmu i vjerskom fundamentalizmu. U listopadu 2022. Bartulica je napustio mjesto šefa saborskih zastupnika Domovinskog pokreta kako bi se kao međunarodni tajnik fokusirao na njihovu političku akademiju i povezivanje stranke s bjelosvjetskim istomišljenicima. Osim što je boravio u analiziranoj grupi, do danas je u odličnim odnosima s fondacijom Heritage, koja je uz pomoć prijatelja iz Agende oblikovala manifest za spomenuti kršćanski fašizam u SAD-u.

Zadnjih godina avansirao je u savjetodavni odbor Političke mreže vrijednosti, jednog od institucionalnih krakova najisturenijih članova Agende. Među njima je Lola Velarde, direktorica navedene organizacije koja okuplja više od 30 think-tankova i lobističkih udruženja. U upravi su sveprisutni Brian Brown, kao i Sharon Slater, predsjednica organizacije Family Watch International. Organizaciju su prije deset godina osnovali meksički i španjolski ultrakonzervativci, kao transatlantsko tijelo za lobiranje u Americi i Evropi protiv pobačaja i "rodne ideologije". Njihov rad su, između ostalih, u prošlosti financirali ADF, CitizenGO i mađarska vlada. Prošle godine održali su sastanak u UN-u. Sponzori susreta bili su jezgra Agende: Međunarodna organizacija za obitelj, ADF, Family Watch International i drugi.

Evropsku političku grupaciju ECR u međuvremenu je preuzela Meloni, sada u funkciji talijanske premijerke. Njen zamjenik Jorge Buxadé dolazi iz španjolske stranke Vox, u čije je ime šef udruge CitizenGO Ignacio Arsuaga u grupi Agenda tražio nacrte zakona o zabrani pobačaja. ECR je direktno povezan s političkom fondacijom New Direction, koja je postala jedan od ključnih promotora događaja i ciljeva dojučerašnjih članova Agende. U upravnom tijelu New Directiona sjedi i Marko Milanović Litre, donedavni saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

Samo prošle godine ECR i New Direction organizirali su najmanje četiri konferencije u Hrvatskoj. Pod egidom "ubrzavanje konzervativne agende za prosperitet i slobodu" i uz domaćinstvo Hrvatskih suverenista, ECR je u ožujku 2023. sponzorirao događaj u Splitu. Druga konferencija, koja je istog mjeseca održana u Zagrebu, prigodno je ilustrirala moralno-političku narav njihovih kolektivnih aktivnosti. Pod ravnanjem Ilčića, New Direction je zapravo sponzorirao događaj o međudržavnim posvojenjima, davši tako nemali doprinos hajki na hrvatske građane koji su u tom trenutku bili pritvoreni u Zambiji zbog sumnje u trgovinu djecom. Uz Vesnu Vučemilović, jedan od govornika bio je nezaobilazni Brian Brown, koji će nekoliko mjeseci poslije s ECR-om dijeliti dubrovačko domaćinstvo. Ponešto neočekivano, precizni rezime ove konferencije i njenih organizatora pripao je Ivanu Zvonimiru Čičku, koji je s bine povodom događaja u Zambiji poručio: "Neki eksploatiraju banane, neki djecu." New Direction se prošle godine udružio i s Centrom za obnovu kulture Stjepe Bartulice. U Zagrebu su organizirali ljetnu školu kako bi dogovorili strategije borbe protiv socijalizma, koji je "prijetnja zapadnim vrijednostima". Na jednom od njihovih samita bio je i šef Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je prije svega nekoliko tjedana najavio da će tražiti reviziju Istanbulske konvencije.

Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti u Hrvatskoj pretežito demoniziraju srpsku manjinu i koketiraju s ustaštvom. U inozemstvu, njihovi članovi cijelo desetljeće rade na znatno rafiniranijem poslu. Naoružani neiscrpnim izvorima novca, njihovi suborci – fašisti, neonacisti i vjerski zeloti – metastazirali su u ozbiljan politički blok, koji u narednom izbornom ciklusu od SAD-a do Evrope i Hrvatske ima historijsku šansu za provođenje svojih mračnih agendi i vizija.

Kako smo već pisali, tijekom pripreme ovog serijala tražili smo očitovanje Bartulice, Ilčića i drugih hrvatskih sudionika mreže Agenda. Osim Željke Markić, nitko nije odgovorio na upit. Ona je poručila da "mediji i političari financirani milijunima javnog i Sorosevog novca žele odvratiti pažnju javnosti sa sebe i usmjeriti je na svoje izmišljotine o udrugama koje se zalažu za zaštitu temeljnog ljudskog prava, prava na život od začeća do prirodne smrti".

 

Prvi dio serijala možete pročitati ovdje, a drugi ovdje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više