Novosti

Kronika

Ovacije Bitefovoj predstavi u Zagrebu

Predstava "Dr. Ausländer (Made for Germany)" tematizira iskustvo ekonomskih migracija u kojoj su glavni akteri medicinski radnici koji uče jezik i idu u zemlje njemačkog govornog područja

U okviru Dana srpske kulture u punoj dvorani kazališta KNAP (Kultura na Peščenici) u Zagrebu zadnje novembarske večeri odigrana je predstava "Dr. Ausländer (Made for Germany)" režisera i autora koncepta Bojana Đorđeva u izvođenju Bitef teatra i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Predstava koja tematizira iskustvo ekonomskih migracija i pokušava uspostaviti priču o njihovom kontinuitetu, a u kojoj se kao glavni akteri pojavljuju medicinski radnici koji, bez obzira na stupanj obrazovanja i godine života, uče jezik i idu u zemlje njemačkog govornog područja – Njemačku, Austriju i Švicarsku, nagrađena je velikim aplauzom i pozitivnim reakcijama gledalaca.

Sama predstava nije bila klasična, već se igrala oko, pa i preko publike, s obzirom na prevlačenje umjetnički kreirane velike karte Evrope i svijeta preko gledalaca.

Nakon predstave razgovarali smo s Bojanom Đorđevom.

- Pre svega me interesuju teme migracija i granica kao arbitrarno povučenih linija koje određuju sudbine ljudima. Zavisno sa koje ste strane, vaši životi mogu da budu potpuno različiti. Došla je iz lične potrebe da progovorimo o temi migracija. Predstavu smo radili prethodnih godinu dana, ima fokus na medicinskim radnicima koji odlaze iz zemalja istoka u zapadne države. Pokušavamo u tu priču da uključimo i sve migracije koje su se zbile tokom ovog i nekoliko prethodnih vekova. Prvi korak je bilo istraživanje 13 medicinskih radnika raznih profila i nivoa obrazovanja, iz različitih mesta, koji su otišli ili se tek spremaju da krenu - naglasio je.

Izrazivši zadovoljstvo reakcijom publike, Đorđev je ukazao na potrebu što veće kulturne razmjene između gradova, naroda, društava i zemalja ovog dijela Evrope.

- S kolegama i koleginicama jako dugo idem u tom pravcu. Uostalom, sa svojom diplomskom predstavom pre dve decenije sam gostovao u Zagrebu - pohvalio se Đorđev.

U razgovoru s glumačkom postavom u kojoj su bili Aleksandar Đinđić, Olivera Guconić, Željko Maksimović i Dragana Varagić saznali smo i da su priče tih 13-oro medicinara podijeljene po protagonistima, tako da je netko preuzeo Beograd, netko unutrašnjost Srbije, netko BiH, odnosno Republiku Srpsku, a bilo je i priča iz Slavonije koja je zbog migracija ispražnjena. Radi se o relativno mladoj predstavi koja je do sada igrana tek nekoliko puta u Beogradu.

Dodajmo i da su u publici bili i predsjednik SNV-a i SDSS-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac, univerzitetski profesor Dejan Jović, ambasadorka Srbije Jelena Milić uz niz drugih viđenijih osoba iz svije kulture i srpske zajednice.

Podsjetimo, dvije večeri ranije u dupke punoj dvorani zagrebačkog kazališta Kerempuh izvedena je i antiratna monodrama "Knjige o Milutinu" rađena po knjizi Danka Popovića u kojoj glumi Nenad Jezdić iz Zvezdara teatra u ulozi Milutina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više