Novosti

Kultura

Sjećanje na dadaizam

Predstava "Država Dada-Jok", nastala u produkciji SNV-a prema tekstu i režiji beogradskog pisca Adama Ranđelovića, nakon Zagreba igrat će i u Ljubljani

Large dada

Iz predstave "Država Dada-Jok"

Nakon što je 18. i 19. decembra 2022. premijerno izvedena u Uraniji u Zagrebu, predstava "Država Dada-Jok" igrat će 12. marta u Mini tetaru u Ljubljani s početkom u 20 sati.

Predstavu je producirao Odjel za kulturu Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba prema tekstu i režiji beogradskog pisca Adama Ranđelovića, uz glumački ansambl koji čine mladi zagrebački glumci, studenti Akademije dramskih umjetnosti Dorotea Ilečić Sever, Damian Humski i Lovro Rimac. Narator i autor cjelokupnog soundtracka i muzike je Lujo Parežanin, pisac, novinar, urednik i jazz muzičar iz Zagreba.

Podsjećamo da je srž predstave kao i izvorni okidač njenog stvaranja posveta prvoj dadaističkoj manifestaciji u Jugoslaviji – osječkoj matineji u Royal-Kinu iz avgusta 1922. godine.

Priča govori o sukobu koji nadilazi onu o sudaru dadaizma i jugoslavenskih ideja zenitizma na krhkom, svježem tlu nedavno uspostavljene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Predstava koristi brojne dokumentarne materijale, uglavnom nepoznate kao što je dadaistička oporuka Raula Hausmana, ili one izbrisane iz kolektivnog sjećanja kao što je dijalog između vođe talijanskog futurizma Filippa Tommasa Marinettija i zenitista Branka Ve Poljanskog o fašističkom teroru nad Hrvatima i Slovencima s mukotrpnim radom lokalnih antologija za nacionalizaciju jugoslavenskih povijesnih avangarda.

Putovanje kroz državu Dada-Jok mahom je građeno u igri prividno kronološkog miješanja nerijetko nepoznatih avangardnih dadaističkih i zenitističkih tekstova, svjedočanstava suvremenika, kao i otvorenog, nježnog iživljavanja nad pojedinim historijskim ličnostima. Mahnito rođenje, velika očekivanja i pragmatična smrt evropskog dadaističkog pokreta prelamaju se kroz monokl Tristana Tzare, odnos sa balkanskom zenitističkom zveri i, naravno, istoriju XX veka. Uz učesnike predstave spomenimo da produkciju čine Tena Bakšaj, Aneta Vladimirov i Nikola Puharić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više