Novosti

Kronika

Parastos za ubijene na Petrovačkoj cesti

Na Petrovačkoj cesti kod mjesta Bravsko-Janjila 7. avgusta održan je parastos žrtvama bombardiranja izbjegličke kolone koja je bježala od stradanja u ‘Oluji’

Na Petrovačkoj cesti kod mjesta Bravsko-Janjila, između Bosanskog Petrovca i Ključa, 7. avgusta održan je parastos žrtvama bombardiranja izbjegličke kolone koja je bježala od stradanja u ‘Oluji’. U samo dvije minute napad dva hrvatska ‘MiG-a na srpske civile u zbjegu rezultirao je smrću desetoro ljudi, među njima četvoro djece stare od šest do 13 godina, dok je 50 ljudi lakše ili teže ranjeno. To je jedan od najgorih zločina u ‘Oluji’, o čemu su Novosti više puta pisale, donoseći i izjave preživjelih.

- Navršilo se punih 25 godina od stravičnog zločina bombardovanja kolone izbjeglica koje su svoje vječne pokoje zadobile upravo na ovom mjestu - rekao je episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

- To stradanje mučenika je zasigurno njihov most za Carstvo nebesko, te na taj način Petrovačka cesta postaje cesta koja vodi u vječni život. Svima onima koji su nemajući Boga u sebi, počinili ovaj zločin, a čija imena nisu poznata nama ljudima, poznata su samom Gospodu u koga nema tajne i sve ono sakriveno biva javno i objelodanjeno - naglasio je vladika.

Parastos je održan kod spomen-krsta i obilježja na kojem su imena pobijenih, među njima i šestogodišnjeg Jovice Drče, devetogodišnjeg Žarka Rajića i njegove dvije godine starije sestre Nevenke, te 13-godišnjeg Darka Vukovića.

Podsjetimo, za vrijeme ‘Oluje’ brojni srpski civili, žene, djece i starci iz sjeverne Dalmacije i Like krenuli su u izbjeglištvo u kilometarskoj koloni. Kod mjesta Bravsko, 30-ak kilometara u dubini teritorije BiH, primijetili su ih, a zatim gađali raketama hrvatski MiG-ovi, iako je bilo vidljivo da se radi o civilnim vozilima.

Odgovorni za zločin na Petrovačkoj cesti do danas nisu procesuirani iako tužilaštvo BiH za ratne zločine već godinama vodi istragu. I pored uvjeravanja iz ove institucije da će protiv odgovornih biti podignute optužnice, do toga još uvijek nije došlo.

Petrovačka cesta, iako na drugoj lokaciji i u drugo godišnje doba, bila je mjesto zločina i u Drugom svjetskom ratu, kad je njemačka avijacija gađala izbjegličku kolonu. Taj je zločin kroz lik ubijene sedmogodišnjakinje Marije u svojoj pjesmi ‘Na Petrovačkoj cesti’ ovjekovječio slavni Branko Ćopić. No za razliku od Marije, Jovica, Žarko, Nevenka i Darko ostali su neopjevani, a što je bitnije, njihovi ubojice nekažnjeni.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više