Novosti

Kronika

Partizan i slikar

In memoriam: Boško Nikolić (1923-2017): Učesnik NOB-a, društveni radnik, amaterski umjetnik, ali i jedan od najboljih poznavatelja Karlovca

Gdloeqjpkjld9czaqtvyhuwz9q4

Boško Nikolić (1923-2017)

U petak, 10. februara, na pravoslavnom groblju u Karlovcu sahranjen je partizan, društveni radnik i amaterski umjetnik, ali i jedan od najboljih poznavatelja ovoga grada Boško Nikolić. Preminuo je u 94. godini, nakon gotovo tri desetljeća provedena u karlovačkom Domu umirovljenika.

Za svoga ispunjenog i dugog života Nikolić je bio ugledni slikar-amater, jedan od osnivača Udruženja likovnih amatera Karlovca (ULAK-a), direktor mjesnoga Kinematografskog poduzeća te gradski vijećnik i odbornik (član Općinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda). Ovaj osvjedočeni antifašist i učesnik NOB-a, šezdesetih godina prošlog vijeka neko je vrijeme obnašao i glavno-uredničku poziciju u Karlovačkom tjedniku, a bio je i među pokretačima ZILIK-a, zimske likovne kolonije u sklopu Dječjeg doma ‘Vladimir Nazor’.

Njegovi likovni radovi, uz djela drugih umjetnika, i danas oplemenjuju zidove karlovačke bolnice; slikarstvom se bavio od najranije mladosti, a ozbiljnije od 1970-ih godina. Imao je 15 samostalnih izložbi u bivšoj državnoj zajednici, Njemačkoj, Rusiji i Italiji. Najveći dio radova čine mu crteži nastali olovkom i tušem, no najpoznatiji je po lirskim pejzažima sfumato-ugođaja u tehnici suhog pastela. U jednoj je bilježnici pedantno vodio ‘evidenciju’ o više od 2.000 svojih radova. Bio je i redoviti učesnik likovnih kolonija u organizaciji karlovačkog pododbora SKD ‘Prosvjeta’.

Nikolić je tokom Drugoga svjetskog rata u partizanima prošao cijelu Moslavinu, radeći kao učitelj na opismenjavanju ljudi, u odjelu kulture i agitpropa. Oslobođenje je dočekao u Varaždinu.

Boško će svima koji su ga poznavali ostati u pamćenju kao čovjek dobre volje, vazda spreman za šalu. Prigodnim riječima od Nikolića se na posljednjem ispraćaju u ime karlovačkog Udruženja antifašista oprostio Mirko Miladinović, a u ime ULAK-a sadašnji predsjednik te udruge Mišo Pakši.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više