Novosti

Kultura

Сликaр и пoeтa

Вукoвaрски aкaдeмски сликaр и писaц Брaнимир Бaнe Грaђaнски oдржao je у Српскoм културнoм цeнтру у Вукoвaру 74. сaмoстaлну излoжбу сликa "Moj oпрoштaj с вaмa"

Large informator  slikar  %c4%87irilica

Građanski i Rkman na otvorenju

Vukovarski akademski slikar i pisac Branimir Bane Građanski održao je 19. aprila u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru 74. samostalnu izložbu slika "Moj oproštaj s vama". Istovremeno je promovisao najnoviju poemu "Poslednja Savina berba", kao omaž Savi Šumanoviću, jednom od najistaknutijih srpskih slikara 20. veka, kojeg su ustaše ubile 1942. godine. Građanski se prisetio prvog susreta sa slikama Save Šumanovića. Događaj je organizovan povodom dva značajna jubijela vukovarskog umetnika.

- Navršilo se 55. godina od moje prve izložbe, kada sam imao 16 godina i 45. godina od diplomske izložbe. Namera mi je bila da ih obeležim na ovaj način – rekao je Građanski, koji je diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu. U prostoru SKC-a za ovu priliku izložio je tridesetak radova, nastalih tokom višedecenijskog rada, akvarela iz nekoliko ciklusa po kojima je poznat, ulja na platnu te nekoliko mozaika crteža.

– Pojedine slike koje sam naslikao sa 16 godina bile su bolje nego ove danas. Imao sam jako dobre slike jer sam kao mlad hteo da pokažem roditeljima i prijateljima da trebam da pohađam umetničku školu, a ne gimnaziju, koju sam završio. To je bio moj inat – ispričao je trenutke svojih početaka u likovnom stvaralaštvu Građanski. Posetioci i prijatelji vukovarskog umetnika, pre razgledanja izložbe pratili su Banetovo čitanje segmenata poeme, a razgovor s autorom je vodio njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj, novinar Bogdan Rkman.

– Slike Save Šumanovića video sam prvi put 1966. godine na izložbi u Vukovaru. Ispred galerije pod vukovarskim svodovima, nastavnica me pozvala da vidim Savine slike, i imao sam tu privilegiju, pre svih drugih, koji su čekali otvaranje izložbe. Dirao sam rukom te reljefne slike, iako se to ne sme. Deset dana sam dolazio da ih gledam - prisetio se Građanski.

Izložbu je, u ime organizatora otvorio predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, istakavši Banetov doprinos likovnoj umetnosti, navodeći najznačajnije segmente iz njegove bogate biografije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više