Novosti

Kronika

Pazi, snima se!

Snimljeni materijali u Vukovaru i Zagrebu mogu se koristiti u nastavi srpskog jezika i kulture, ali neki mogu biti korisni u redovnoj nastavi nastavi kako bi se i pripadnici većinskog naroda upoznali s doprinosom Srba u razvoju Hrvatske

Poslije vukovarskog snimanja video materijala za nastavu na daljinu u organizaciji Zajedničkog veća opština, snimanje za učenike i učitelje u zapadnim krajevima Hrvatske organizirano je i u Zagrebu, u prostorijama Sprske pravoslavne opće gimnazije Katarina Kantakuzina Branković. Radilo se po uputama Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog veća opština.

Video materijale za nastavu na daljinu namijenjene prvenstveno predmetnoj nastavi, pripremilo je i snimilo troje učitelja. Natalija Koprenica, viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje snimila je video materijale o znamenitim Srbima u Hrvatskoj. Profesor geografije i istorije u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Samir Hasanagić je snimio dvije lekcije - o nacionalnim parkovima u Srbiji te o Milutinu Milankoviću. Profesorica Valentina Pipinić iz Srpskog narodnog vijeća je pripremila lekcije s analizom narodnih pjesama.

- Snimljeni materijali se mogu koristiti općenito u nastavi srpskog jezika i kulture, a neki prilozi mogu biti korisni u redovnoj nastavi kako bi se i pripadnici većinskog naroda upoznali s doprinosom Srba u razvoju Hrvatske. Snimljene materijale po primitku procjenjujem ja kao savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Nakon toga ih šaljem Sektoru za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje zatim materijale postavlja na platformu Ministarstva namijenjenu nacionalnim manjinama. Snimljeni materijali dostupni su na linku.

Nina Čolović iz Srpskog narodnog vijeća koja prati programe obrazovanja srpske zajednice u Hrvatskoj, ističe da snimke traju po 15 minuta.

- Trenutno smo u zadnjoj fazi montiranja snimljenih materijala koje zatim šaljemo na odobrenje Agenciji. Video materijali će biti postavljeni na Internetske platforme pomoću kojih se odvija nastava na daljinu. Nadamo se i očekujemo da ćemo se s vremenom uspjeti probiti na HRT i uklopiti se u koncept Škole na daljinu preko televizije, što je naš krajnji cilj. Iako su pripremljeni materijali prvenstveno za više razrede osnovne škole, mi bi rado pripremili materijale i za razrednu nastavu koja se virtualno odvija preko trećeg programa HRT-a, javne televizije koja ima zakonsku dužnost uvrstiti sadržaje manjina u svoj program, pa tako i u programe Škole na daljinu. Nažalost, pored svih naših dosadašnjih nastojanja, u tome do sada nismo uspjeli - kaže Nina Čolović. Dodaje da je u pripremi još jedan serijal namijenjen ne samo nastavi na daljinu u izvanrednim okolnostima, nego i redovnom nastavnom procesu.

Televizijska veronauka

Nakon video-lekcija iz srpskog jezika, u Zajedničkom veću opština u Vukovaru počelo je snimanje časova iz pravoslavne veronauke za učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu po modelu A i C. Lekcije koje su namenjene učenicima viših razreda osnovne škole u sklopu nastave na daljinu, snimili su veroučitelj Miroslav Mišanović, sveštenik Srđan Danguzović i jerej Vukašin Cvetojević.

- Do sada su se časovi veronauke odvijali preko određenih platformi i na taj način su učenici dobijali lekcije i zadatke iz ovog predmeta. Ovakav način rada zahteva malo složenije zadatke, odnosno malo istraživačkog rada, samostalnog razmišljanja i zaključivanja. Mislim da su se učenici i kolege dobro snašli u ovoj situaciji, iako je sve došlo iznenada. Snimanje lekcija je svakako pozitivna stvar jer imamo priliku da prenesemo ono što želimo i da nas učenici vide. Drugačije je kada sami pročitaju lekciju pa možda ono što želimo da im naglasimo neko ne uoči i ne nauči. Ovako možemo da istaknemo ono najbitnije - kaže jerej Vukašin Cvetojević, voditelj katihetske kancelarije Eparhije osečkopoljske i baranjske. Za prve časove odabrane su priče o prorocima, socijalne teme kao što su siromaštvo i glad, lekcije o hrišćanskim vrlinama i priču o Svetom velikomučeniku Georgiju, budući da se bliži Đurđevdan. Nastavljeno je takođe snimanje časova iz srpskog jezika i književnosti, ovoga puta sa sadržajima za srednjoškolce.

- Pripremila sam tri lekcije iz srpske moderne što sada rade treći razredi, a maturantima će dobro doći svaka od tih lekcija da se što bolje pripreme. Odlično je da nas učenici na ovaj način mogu videti jer su često lekcije iz književnosti teške da bi ih obrađivali sami, a na ovaj način ćemo im olakšati zajednički rad - istakla je profesorka Jadranka Radošević, savetnica i nadzornica za srpski jezik u Agenciji za obrazovanje. Dodala je da nažalost ima učenika koji nemaju tehničke mogućnosti za praćenje nastave na daljinu.

- Još uvek ima učenika koji nemaju laptop ili kompjuter. Neki nemaju internet u kućama tako da se dešava da se deca moraju snalaziti i raditi zajedno - kaže Radošević. Snimljeni video-materijal koji je u skladu s planom i programom nastave na srpskom jeziku i pismu biće prosleđen u Agenciju za odgoj i obrazovanje, a nakon njihovog odobrenja postavljen na onlajn platformu za nacionalne manjine Ministarstva obrazovanja u okviru programa ‘Škola za život‘ gde će biti dostupan učenicima. (Dragana Bošnjak)

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više