Novosti

Društvo

Pečatiranje nepodobnih

Na izborima za Radničko vijeće kontaktnog centra City Connect kandidirala se grupacija zaposlenika, očito podobna po mjerilu poslodavca

Large intrigator  lasi%c4%87

Zaposlenici tokom protesta za veće plaće (foto RIS/Facebook)

Kontaktni centar City Connect održat će u petak, 15. srpnja izbore za osnivanje Radničkog vijeća. Vijest je naoko posve regularna i bezazlena, ali samo dok se u proceduru ne zaviri malo pobliže, a onda najednom iskrsne čitava raskoš odnosa između radnica te radnika i poslodavaca u Hrvatskoj danas. Za početak, naravno, prikupljanje potpisa za raspisivanje izbora nije organizirala uprava – bar ne službeno. S jedne strane je tako kandidacijska lista radnika udruženih u sindikat, s druge skupina koja se izdaje kao neovisna.

No već smo u Novostima izvještavali o prilikama u varaždinskim i zagrebačkim uredima City Connecta, prije nepuna dva mjeseca u članku Ivane Perić. Ključna riječ bila je upravo sindikat, pa sad možemo sasvim egzaktno izmjeriti efekte njegove pojavnosti u toj firmi. O praktičnoj namjeni radničkih vijeća u novijoj radnopravnoj povijesti Hrvatske znamo dosta i odranije, generalno. Pomislilo bi se stoga da i ovdje imamo posla s još jednim nastojanjem poslodavca, u ovom slučaju švedske kompanije-majke Transcom Worldwide i njezinih partnerskih tvrtki-klijenata iz Njemačke ili Austrije poput E.ON-a ili A1, da pomoću tog tijela unese pomutnju među sindikalno nastrojenim zaposlenicima i šire.

I dobro bi se mislilo na tom tragu: otkako se lani u City Connectu pojavila podružnica Regionalnog industrijskog sindikata (RIS), nestala je bestraga svaka dotadašnja idila. Udružene radnice i radnici počeli su grintati primarno zbog niskih plaća, znatno nižih od državnog prosjeka. Malo je reći da uprava to nije uvažila, pa ni povodom galopirajuće inflacije, a slično su prošli zahtjevi za povećanje isplata u neoporezivom dijelu primanja te poštivanje zakonskog prava na pauzu i sl.

Podsjetit ćemo ukratko čime se uopće bave zaposleni po kontaktnim centrima, odnosno konkretno u ovom. City Connect je specijaliziran za usluge tzv. omnichannel korisničkog iskustva koje podrazumijevaju višekanalni pristup prodaji ili korisničkoj podršci. Klasična telefonska podrška i prodaja oslanja se na pozive, dok omnichannel uključuje inovacije kao što su Chatbot, SMS, Viber, WhatsApp, Telegram itd. Riječima jedne sindikalistkinje u spomenutome nam ranijem članku, posao u kontaktnim centrima "od vas traži brzinu, informatičku pismenost, razumijevanje procesa firme, administrativno znanje, timski rad, empatiju, visoku toleranciju na stres, poznavanje standarda komunikacije".

Tako nekako funkcionira oko dvije tisuće radnika u RH, od čega ih je preko 600 radilo za City Connectu u momentima kad ga je preuzimao Transcom Worldwide, a zaposleni se počeli baviti sindikaliziranjem. Ipak, radnostatusna struktura kadra je i njima uglavnom nepoznata, jer tamo svoj kruh zarađuju i agencijski radnici, te oni sa studentskim ugovorom. Posla ima preko glave, zbog čega im uprava redovno sugerira da rade i subotom, a mizerne plaće svakako osiguravaju impresivan odaziv. No vratimo se na aktualni trenutak osnivanja Radničkog vijeća i razne čudnovate aktivnosti u vezi s tim.

Ruku nam je dopao letak vansindikalne kandidacijske grupe koji zaista predstavlja pravi dragulj iz riznice svakovrsnih šikanacija nad radništvom. Posrijedi je antisindikalni pamflet s otisnutim "pečatima" kojima je verificirano što je "laž", a što "istina". Da ne citiramo baš sve, sindikat prema tome ispada uskointeresno žarište profesionalnih neradnika koji svakodnevno nasilno zlostavljaju kolege. Tvrde da ocrnjuju firmu i njezine klijente plaćenim oglasima po novinama i internetu – valjda je tu uključen i ovaj medij. Neće više, ako se pita neovisne kandidate, jer su ponudili samo destrukciju, dosadu, uznemiravanje, blaćenje, ponižavanja i laži, tj. "jedno veliko ništa".

Pod snagom takvih izraza i tolike strasti posumnjali bismo i u vlastite prethodne prosudbe, da nije svježijih informacija o stanju na terenu. No znamo i što je RIS, kakve rezultate inače bilježi, baš kao što znamo koliko vrijedi plaća čija osnovica jedva da prelazi zakonski minimum. Tako doznajemo da su potpise za samo raspisivanje dotičnih izbora po većini odjela prikupljali teamleaderi koji su marljivo na tu inicijativu pozivali i ljude koji rade od kuće. I ne samo to, nego su im još davali prazne tabele za upis, bez naznačene svrhe i tumačenja.

Na sličan način kreirana je tobože neovisna kandidacijska grupa koja se povrh svega žali da je se naziva – plaćeničkom. Uprava je preko srednjomenadžerskog kadra već i prije opstruirala sindikalno organiziranje radnika po odjelima, a sad je nešto nalik tome poduzela za mobilizaciju pravovjerne struje koja bi zauzela poziciju sindikata na mjestu Radničkog vijeća, ako sve protekne po planu odozgo. Da ne zaboravimo navesti: sindikat je zakonski vršio i tu funkciju u proteklom razdoblju, pa ova akcija ima očitu svrhu suzbijanja njegova rada. I shvatljiva je zabrinutost poslodavca za stanje odnosa, ima li se u vidu da mu financijski izvještaji za 2021. pokazuju čistu dobit od približno 13 milijuna kuna.

Razumljiva je u tom svjetlu i činjenica da je dvoje radnika u međuvremenu izašlo iz sindikata i upisalo se na nasuprotnu listu, nakon vjerojatnog razgovora s predstavnikom poslodavca. Ishod predstojećih izbora je u svakom slučaju neizvjestan, te ćemo ih pratiti s posebnim zanimanjem. No duh je iz boce pušten, i neće ga se uprava samo tako riješiti, ako dobro očitavamo tok ove situacije, a po važnosti prvog takvog organiziranja u pripadajućem sektoru usporedive s onim sjajnim prošlogodišnjim sindikaliziranjem radnica i radnika na digitalnim platformama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više