Novosti

Intervju

Peđa Grbin: Bernardić je pretvorio SDP u stranku bez stava

Saborski zastupnik SDP-a: Činjenica je da SDP već neko vrijem gubi sadržaj i da ima lutanja. To je kulminiralo u Bernardićevom mandatu koji je obilježen izostankom ideja i programa. Njegov mandat se isključivo svodi na kadrovska prepucavanja

Nz51kwmte6xessweyrlqrjwt6r6

Peđa Grbin (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Jeste li razočarani činjenicom da je Predsjedništvo SDP-a podržalo Bernardića iako su mnogi danima ‘pumpali’ atmosferu protiv njega?

Nedavno mi je jedan kolega rekao da nisam za politiku. Vjerojatno je bio u pravu. Uvijek sam njegovao praksu da svakome kažem ono što mislim. Ne ide mi u glavu da jedno možeš govoriti u razgovoru u malom kružoku i evidentno to misliti, a onda kada dođe trenutak da svoj stav javno manifestiraš, to ne učiniš. Je li me to razočaralo? Pa i nije. S time se u politici suočavam godinama.

Svojim istupom želio sam protresti stranku, pokušati natjerati vodstvo i predsjednika da počnu govoriti o stvarnim problemima koje sdp ima. Mogu reći da za sada u tome nisam uspio, ali to ne znači da ću odustati

Očekujete li izbacivanje Milanke Opačić i Miranda Mrsića? Sami ste rekli da Ranka Ostojića, Ivana Klarina i vas mogu dodati na popis jer ste slično govorili.

Više puta sam rekao da mislim da su kolege Opačić i Mrsić pretjerali. Previše su govorili o osobi predsjednika, a manje su se bavili pojavama koje su vidljive svakome u SDP-u. U tom kontekstu postoje argumenti da bi ih se moglo sankcionirati. Međutim, meni je potpuno neprihvatljivo sankcionirati ih u trenutku kada vraćamo one koji su bili sankcionirani u Milanovićevo vrijeme. Tako šaljemo poruku da nemamo ništa protiv kritike dok god je ona usmjerena protiv onih koji nisu na čelu SDP-a. U tom kontekstu, ako kažemo da Aleksandra Kolarić nije napravila ništa loše, kako onda možemo govoriti da kolege Opačić i Mrsića treba sankcionirati? Zato sam rekao da inzistiram da se kazni i mene, jer i ja sam javno istupio. Ako ćemo zabijati glavu u pijesak, onda barem to napravimo kako treba, a ne napola.

Jeste li i vi glasali za izbacivanje Aleksandre Kolarić?

Jesam. Upravo sam zato na ovom Predsjedništvu SDP-a u dogovoru s kolegama Klarinom i Rankom Ostojićem, koji mi je potvrdio da to podržava, rekao da je bilo i drugih kolega koji su istupali i zatražio da i mi budemo sankcionirani na isti način. Najgora arbitrarnost koja postoji je postupati prema različitim ljudima na različit način za isto postupanje. Ovdje se radi o klasičnom manevru zavadi pa vladaj. Radi se o pokušaju isključivanja onih za koje se procjenjuje da su najslabiji i da će njihovo isključivanje donijeti najmanju političku štetu.

I dalje se vidim u SDP-u

Ostajete li u SDP-u?

Za mene je SDP stranka koja je imala izuzetan doprinos u razvoju hrvatske demokracije, kako 1990. kada je Ivica Račan prvo napustio Beograd, a onda organizirao slobodne, demokratske, višestranačke izbore, tako i 2000. kada je Hrvatska napravila stvarnu tranziciju u demokraciju. Moj cilj je da SDP i u budućnosti ostane važna stranka u Hrvatskoj. Vidim se u SDP-u i želim da i dalje bude stranka koja će se nastaviti zalagati za ono za što se zalagala u prošlosti, a to su demokracija, ravnopravnost svih manjina, društveno odgovoran pristup ekonomiji, socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo i borba protiv kriminala. To je ono što SDP mora biti.

Hoće li doći do ocjene Bernardićevog rada?

Predsjedništvo stranke je pokazalo da u ovom trenutku još uvijek nema volje za evaluaciju mandata Davora Bernardića. Nažalost, krivnja za loš rejting stranke i loš osobni rejting predsjednika, za naš nerad i bezidejnost, uvijek se traži negdje drugdje. U jednom trenutku su to zločesti mediji koji su ga, po njemu, od prvog dana dočekali na nož, u drugom su to kolege koji, budimo iskreni, ponekad i suviše oštro ukazuju da stvari koje radi SDP nisu dobre. Dakle uvijek je kriv netko drugi. Ako se tako nastavi, sumnjam da će SDP na Glavnom odboru ili kojem drugom tijelu uspjeti promijeniti situaciju u kojoj se nalazi.

sdp ima izuzetnu sreću da se još nije pojavila suvisla opcija na ljevici koja bi jasno i argumentirano izložila one stavove o kojima naša stranka šuti ili ih ne artikulira dovoljno dobro

Što konkretno zamjerate Davoru Bernardiću?

Ono što mu osobno zamjeram je to što nas je pretvorio u stranku koja gotovo o nijednom važnom pitanju nema stav, a ako ga ima, onda ga kaže sa zakašnjenjem. Uz izuzetak odnosa prema obrazovanju ili Agrokoru, u drugim važnim političkim pitanjima i temama naš stav je kasnio. Čak i u takvim temama kao što je Agrokor, ako bismo i dobro krenuli, ubrzo bismo zabrazdili u efemerne stvari, zbog čega se gubio fokus, a u slučaju Agrokora to su kriminal i sukob interesa koji je premrežio Vladu, kako prilikom donošenja zakona o toj kompaniji, tako i prilikom provođenja postupka izvanredne uprave.

Kako ste doživjeli Bernardićevu izjavu da se bura u SDP-u digla nakon što je predložio povjerenstvo za Agrokor?

S obzirom na to da je ta izjava napisana nekoliko desetaka minuta nakon što sam gostovao na Novoj TV, bit ću slobodan pa zaključiti da se odnosila na mene. Međutim, ne vidim nikakve poveznice između napisanog i mog djelovanja. Upravo sam ja bio prvi SDP-ovac koji je istupio protiv zakona o Agrokoru. Podnio sam prijedlog za ocjenu njegove ustavnosti. Prijavio sam Sloveniju Europskoj komisiji zbog njihovog pokušaja da naprave isto. Objavio sam da se za prijave potraživanja prema Agrokoru koristi mail jednog odvjetničkog društva, sasvim ‘slučajno’ povezanog s jednim od većih vjerovnika Agrokora. Dakle nije ovdje bila stvar ‘mračnih sila’ koje stoje u Agrokoru, već se radi o još jednom pokušaju da se o stvarnim problemima u SDP-u ne govori. Mi, bez obzira na unutarnje sukobe, i dalje imamo obvezu javno govoriti o problemima koje Hrvatska ima i prokazivati koliko je ova Vlada loša i ja ću to nastaviti činiti.

Zašto se u SDP-u ne vodi rasprava o programima i politici, nego se sve svodi na borbu za vlast unutar stranke i napade ad hominem?

Činjenica je da SDP već neko vrijem gubi sadržaj i da ima lutanja. To je kulminiralo u mandatu Davora Bernardića. Njegov mandat je obilježio izostanak ideja i programa. Svodi se isključivo na kadrovska prepucavanja. Trenutno ne vodimo ratove oko ideja, jer se bojim da sada nekih posebnih ideja ni nema. Svojim istupom želio sam protresti stranku, pokušati natjerati i vodstvo i predsjednika da počnu govoriti o stvarnim problemima koje SDP ima. Mogu reći da za sada u tome nisam uspio, ali to ne znači da ću odustati.

Može li se situacija u SDP-u usporediti s onom u HDZ-u kada je Karamarko kola poveo nizbrdo, pa se spasitelj našao u Plenkoviću? Da li bi SDP trebao napraviti nešto slično?

Da budemo potpuno jasni, postoji ogromna razlika između Bernardića i Karamarka. Tomislav Karamarko je čovjek koji je bio premrežen sukobom interesa. I nacionalizam koji je pustio iz boce, pustio je samo zato što je računao da će mu to pomoći da ostvari političke i osobne ciljeve. Davor Bernardić nije takav. On nije lopov, nije pokvaren i nije nepošten čovjek! Ono što je problem je to što pod njim SDP ide u krivom smjeru. On se ne uspijeva suprotstaviti duhu ekstremizma koji je Karamarko pustio u hrvatsku političku scenu. Nisam imao viziju da se u SDP-u ponovi ono što se dogodilo u HDZ-u. Ono što se dogodilo u HDZ-u je degutantno! Srušen je jedan vođa i onda je instalirana osoba koju, čak bih rekao, većina u HDZ-u prezire, ali iz kalkulantskih razloga procjenjuje da će im donijeti najbolji rezultat. Ja to u SDP-u ne priželjkujem i odbijam govoriti tko bi trebao biti sljedeći predsjednik SDP-a. Želim se koncentrirati na program i smjer u kojem ide stranka, za kadrovska rješenja će biti vremena. Da danas netko od nas istakne kandidaturu, bio to Siniša, Arsen, ja ili netko četvrti, sva naša borba još jednom bi se svela na ad hominem borbu. Toga u SDP-u imamo sasvim dovoljno.

Moramo reagirati na antimanjinski referendum

Građani su nezadovoljni radom Vlade, a SDP se zabavlja rasturanjem stranke. Koje su greške napravljene u posljednje vrijeme?

Pogledajmo samo posljednjih mjesec dana. Jedan od primjera je porez na nekretnine. To je tema koja je za socijaldemokrate izuzetno bitna, ako se doista zalažemo za pravednu raspodjelu društvenih dobara i za porez na imovinu. Kada je bio na vlasti, SDP je uveo porez na kapitalnu dobit i na štednju. Porez na imovinu nije uveden samo zato što nas je opstruirao koalicijski partner i što sustav zemljišnih knjiga i katastra još nije bio uređen u dovoljnoj mjeri da bi se taj porez mogao uvesti na pravedan način. U trenutku kada se u Hrvatskoj ponovno otvorila tema poreza na nekretnine, SDP šuti dva tjedna. Tu je i sramotno premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku. Ako je nešto neprimjereno u Jasenovcu, onda je neprimjereno bilo gdje u Hrvatskoj. Nema razlike! U Jasenovcu može biti samo neprimjerenije. Gdje je SDP bio u tom trenutku? Gotovo nigdje ili po strani. Zadnji primjer je sramota koju su pokrenuli Đapić i Željka Markić, a koja je potpuno ogolila ciljeve ekstremne desnice u Hrvatskoj i pokazala da oni žele oduzeti bilo kakva prava svim manjinama. To je bio trenutak u kojem je SDP trebao jasno reagirati i poslati izuzetno snažne poruke koje će odjeknuti diljem Hrvatske, kao što je to znao učiniti kada je postavljeno pitanje referenduma o ćirilici u Vukovaru. Što je vodstvo stranke napravilo? Otišlo na skup na Trgu žrtava fašizma i slikalo se pod sovjetskim zastavama kojima smo još 1940-ih godina jasno rekli ne. To nije poruka koja će dobro odjeknuti u hrvatskom društvu.

Nedavno je Europski sud pravde donio presudu u korist građana s kreditom u švicarcima. SDP je to prešutio. Zar to nije nešto s čime biste se trebali hvaliti?

SDP je riješio problem švicarskog franka. Tada su nas svi napadali. Europski sud je donio odluku kojom poručuje da je ono što smo napravili u duhu EU prava. Prošle godine sam pripremio interpelaciju koja se odnosila na pokušaj stranih banaka da tuže Hrvatsku u Washingtonu i tada sam tvrdio da moramo inzistirati da se postupci banaka protiv RH vode pred hrvatskim i europskim sudovima. Prateći judikaturu Europskog suda, znao sam da on nikada ne vodi brigu samo o investicijama, nego i o interesima građana i pravdi. Žao mi je što smo to prešutjeli i žao mi je što smo kolegi Goranu Aleksiću iz udruge Franak dozvolili da pokupi lovorike za ono što je, ustvari, zasluga SDP-a i zbog čega je kolega Lalovac pretrpio velike napade i prijetnje, pa ga je morala čuvati policija.

Može li u SDP-u doći do cijepanja stranke i odvajanja određenih frakcija?

Toplo se nadam da ne može, ali sam ukazivao i ponovit ću da SDP ima izuzetnu sreću da se još nije pojavila suvisla opcija na ljevici koja bi jasno i argumentirano izložila one stavove o kojima SDP šuti ili ih ne artikulira dovoljno dobro. Ako se ta opcija pojavi, postoji mogućnost da nam se manevarski prostor smanji i da nas ta opcija pojede.

Dojam javnosti je da se opozicija bavi sama sobom, nije se iskristaliziralo nijedno ime koje bi moglo zamijeniti Bernardića, a rejting pada. Ima li SDP budućnosti?

Nije problem rejting od 21 posto nego to što u trenutku kada tri četvrtine građana smatra da država ide u lošem smjeru SDP za HDZ-om zaostaje deset posto. Problem je što mi za HDZ-om, koji ne čini ništa, koji vodi državu u krivom smjeru i ne donosi odluke, ne provodi programe i politike, zaostajemo. Nije problem to što nema osobe koja bi svojom karizmom ili općedruštvenom prihvatljivošću povukla SDP naprijed. Problem je što u političkom i programskom smislu danas ima malo toga što bi se moglo povući naprijed. Naš prioritet moraju biti ideje i ideologija. Ja se ne stidim riječi ideologija koja je u Hrvatskoj gotovo postala psovka. Ideologija, ideja, vizija, program – to je ono što moramo producirati i što nas određuje kao političare, kao ljude. Kada to napravimo, lako ćemo između 30.000 članova naći onu osobu koja nas može voditi naprijed.

Kako ste doživjeli zvižduke predsjednici u Pazinu?

Na skupu u Pazinu imali smo dva pristupa onome što se u Istri događalo u Drugom svjetskom ratu. Imali smo pristup predsjednika SABA-e koji je govorio isključivo o doprinosu NOB-a oslobađanju Istre i imali smo pristup predsjednice Republike i predstavnika predsjednika Sabora, dakle HDZ-a, koji su naglasili isključivo doprinos katoličkog svećenstva. Istina je negdje između. Da, Božo Milanović i hrvatsko svećenstvo Istre imaju neizmjeran doprinos u priključenju Istre matici Hrvatskoj. Svatko tko to negira nema pojma ni o Istri ni o istarskoj povijesti, ali džaba bi sav taj doprinos bio da partizanske jedinice nisu oružjem istjerale okupatora. Zato smatram da su zvižduci predsjednici s jedne strane neprimjereni, ali s druge razumljivi, jer je ona prikazala samo jednu stranu povijesti. To je hrvatski problem. Povijest nismo u stanju sagledati s oba aspekta, a najbolji primjer su Tito i Tuđman. Oba su imala dobrih i loših strana, ali mi ih gledamo isključivo crno ili bijelo. Bili su manje ili više sivi.

U Zakonu o braniteljima stoji da je na Hrvatsku izvršena agresija Srbije, Crne Gore, paravojnih jedinica iz BiH i velikog broja Srba iz Hrvatske. Slažete li se s tom konstatacijom?

Za mene je ta konstatacija u velikom dijelu točna. U Hrvatskoj smo imali oružanu pobunu koja je nakon toga bila praćena agresijom. Nemam se namjeru upuštati u svađe poput one u filmu ‘Ničija zemlja’, gdje se likovi nadvikuju pitajući tko je počeo rat. Nakon što je Hrvatska postala nezavisna odlukom Sabora od 8. listopada 1991. godine, imali smo i međunarodni sukob. To je potvrđeno i odlukama Haškog suda, a o tome se govori i u onoj nesretnoj odluci Ustavnog suda o Glavašu.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više