Novosti

Kronika

Пjeсмa зa крaj гoдинe

Зaвршнa свeчaнoст мaлих фoлклoрaшa и хoрa у Kрaгуjу

Large kraguj 1

Veselo u Kraguju

Predzadnjeg dana 2021. u Društvenom domu u Kraguju kod Pakraca održana je završna svečanost malih folkloraša i hora. U programu je učestvovalo preko 30 djece, ali su zbog epidemioloških mjera njihova umijeća mogli pratiti samo roditelji.

- U proteklih šest mjeseci pokrenut je rad sa najmlađima u smislu pokretanja folklora u koji su uključena djeca starosti od osam do 15 godina. Iako to nije bilo prvobitno planirano, u priču su se uključile i njihove majke i još neke mlade žene, pa je pokrenut i ženski hor. Velika pomoć u formiranju i radu folklora i hora pružena je kroz projekt VSNM Požeško-slavonske županije koji je financiralo Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, rekao nam je zamjenik župana i predsjednik županijskog VSNM Nikola Ivanović, ističući veliku važnost uključenosti djece iz udaljenijih sela kako ne bi bila zapostavljena.

Kroz više od 30 radionica djeca su prije svega učila tradicionalne pjesme i kola Srba zapadne Slavonije ali se i upoznavali sa koreografijama iz Srbije. S obzirom na uzrast, saznali su nešto i iz domene srpske kulture. Druženja i probe odvijala su se bar jednom tjedno tokom zadnjih šest mjeseci, pri čemu se nije uzimala ni ljetna pauza.

- Koliko nam je bitan rad sa najmlađima govori i činjenica da su se u aktivnosti prijevoza djece i pomoći oko aktivnosti uključili vodeći ljudi srpske zajednice na ovom području, uključujući tu i dogradonačelnicu Pakraca Mirsadu Popović Damjanović, tajnika županijskog VSNM Darka Derenja, pakračkog paroha Đorđa Teodorovića, predsjednika VSNM Pakraca Milana Kozlovića, ali i mnoge druge -rekao nam je Ivanović koji je također bio uključen u prijevoz djece.

Vidjet ćemo hoće li folklor i hor biti uključeni u "Prosvjetu", što smo predložili, ali je sigurno da će djeca, ako se ne pogorša situacije zbog korone, imati dosta prilika da se druže, stječu nove prijatelje i za pokazivanje svojih umijeća, zaključio je Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više