Novosti

Manjinski zastupnik

Плaћaмa прoтив oдљeвa кaдрoвa

Плaћу у држaвнoj служби и jaвним службaмa у Рeпублици Хрвaтскoj примa нeштo мaњe oд 258.361 службeникa и нaмjeштeникa. Синдикaти и Влaдa трeбajу oвих дaнa приступити прeгoвoримa o висини oснoвицe зa изрaчун плaћe, пoдсjeтиo je Бoрис Mилoшeвић

Large sabor 2

(foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Odlukom o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima od 24. kolovoza 2023., plaće za osmi mjesec uvećane su državnim službenicima i namještenicima. Dodatak na plaću dobilo je gotovo 29.000 državnih službenika i namještenika, onih koji su raspoređeni na radna mjesta za koje je utvrđen nizak koeficijent složenosti poslova do 1,867, i to uvođenjem novog dodatka u iznosu od 10 posto.

Temeljem iste odluke, plaće za kolovoz uvećane su za pet posto službenicima sa srednjom stručnom spremom koji imaju dodatke za poslove s posebnim uvjetima rada - naveo je SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević, komentirajući okončanje štrajka u pravosuđu u julu ove godine.

Podsjetio je da su ranije sindikati i Vlada dogovorili isplatu privremenog dodatka na osnovnu neto plaću u visini od 100, 80 ili 60 eura za oko 220 tisuća državnih i javnih službenika i namještenika.

Kazao je da su ti pregovori doveli do toga da su plaće povećane povećanjem osnovice od šest posto s plaćom za studeni 2022. i dva posto s plaćom za četvrti mjesec ove godine. Činjenica je, naglasio je, da je plaća službenicima u najnižim platnim razredima s najnižim koeficijentima plaća, porasla za otprilike 50 posto u samo godinu dana.

- Plaću u državnoj službi i javnim službama u Republici Hrvatskoj prima nešto manje od 258.361 službenika i namještenika od kojih 184.990 u javnim službama i 73.371 u državnoj službi. Sindikati i Vlada trebaju ovih dana pristupiti pregovorima o visini osnovice za izračun plaće. Ljetos smo imali konsenzus u Saboru u zagovaranju povećanja plaća sudskih službenica i službenika - podsjetio je Milošević.

Iskazao je nadu da će dogovori između Vlade i sindikata rezultirati zaustavljanjem odljeva kadrova iz državne službe i većim interesom za slobodna radna mjesta kojih je u državnoj službi sve više.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više