Novosti

Društvo

Ples s Jurom i Bobanom

Imotski svećenik koji je pobjegao iz SAD-a zbog prijave za seksualno zlostavljanje maloljetnika nedavno se proslavio proustaškim ispadom na svadbi

Large turic tino juric

Don Ivan Turić (foto Tino Jurić/PIXSELL)

Don Ivan Turić, umirovljeni svećenik iz Imotskog koji je koncem 1970-ih godina zbrisao iz Sjedinjenih Država nakon što je prijavljen zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, opet je dospio u novine. Razlog nije bilo bludničenje, nego politički tip perverzije. Slobodna Dalmacija došla je prije nekoliko dana do videa u kojem Turić na svatovskoj svečanosti drži fotografiju s ustaškim zločincima Jurom Francetićem i Rafaelom Bobanom. Vidno razgaljen, Turić na snimci maše njihovim portretima, dok dio imotskih svatova, među koje je navodno nepozvan banuo, pjeva pjesmu posvećenu uramljenom zločinačkom dvojcu.

Nije mu to bilo prvi put, dapače. Prije 11 godina Turić je s oltara širio filoustaštvo. Antu Pavelića nazvao je tom prilikom "dobročiniteljem hrvatskog naroda", dodajući da je "ustaška kapa ljepša od partizanske". U mirovinu je otpravljen tek 2016., zbog dobi. Njegove filoustaške ispade Katolička crkva u Hrvatskoj nikada nije sankcionirala, a kamoli prijave zbog seksualnog napastovanja.

Početkom 2019. godine Novosti su objavile ekstenzivan tekst o tome kako je Turić pobjegao iz američke države Teksas nedugo nakon policijske prijave. Sredinom 1977. dijete ga je prijavilo policiji, koja je zabilježila da je "nezakonito, s namjerom da probudi seksualnu želju imao seksualni kontakt dodirivanjem genitalija djeteta mlađeg od 17 godina". Optužnica protiv njega odbačena je 1980. godine zato što ga američke vlasti nisu uspjele pronaći i privesti. Iako ga je crkva u SAD-u lišila crkvenih dužnosti, u Južnoj Americi je nesmetano nastavio djelovati kao svećenik narednih 18 godina. Sredinom 1990-ih preselio se u Hrvatsku, gdje ga je nadbiskup Ante Jurić imenovao za nadzornika u dvije župe Splitsko-makarske nadbiskupije. Tek prije nekoliko godina američke porezne vlasti uspjele su ga locirati. Uručile su mu rješenje o naplati ogromnog poreznog duga koji je napravio akumulirajući nemali broj nekretnina na svoje ime. Strast za luksuzom nastavio je njegovati i u Hrvatskoj. Ima ponajveću kuću u Imotskom, impresivnu kolekciju starih automobila i značajnu zbirku umjetnina.

Istražiteljica Siobhan Fleming, koja je u Americi istraživala Turićevu biografiju nakon što je teksaška nadbiskupija objavila njegovo ime na popisu svećenika optuženih za pedofiliju, pronašla je i čovjeka koji je kao dječak ovog svećenika prijavio policiji. "Prema javno dostupnim podacima, zbog ubojstva služi doživotnu kaznu u zatvoru, tamo gdje bi se i Turić trebao nalaziti", rekla je Novostima prije dvije godine. Turić je, međutim, pravdi izmakao bijegom na drugi kontinent.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više