Novosti

Politika

Plinski nesporazum

Unatoč optimističnim očekivanjima uoči sastanka ruskog i ukrajinskog ministra energetike te resornog europskog povjerenika, još uvijek nije dogovoreno rješenje kojim bi se okončala plinska kriza

829igyhtozc115hkad2xksnerrl

(foto Gazprom.com)

U utorak navečer pred novinare su izašli europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger, ruski ministar energetike Alexander Novak i njegov ukrajinski kolega Yuri Prodan. Uoči sastanka u Bruxellesu stizali su pozitivni tonovi i najave kako bi se ovim trilateralnim susretom trebala riješiti rusko-ukrajinska plinska kriza. Međutim, od dogovora za sada ništa.

Prvi se pred novinarima pojavio Oettinger koji je saopćio da su se obje strane usuglasile oko cijene od 385 dolara za tisuću kubičnih metara plina. Do, kako se nada Oettinger, posljednjeg trilateralnog susreta na ovu temu, na kojem bi svoj potpis na ugovor trebale staviti obje strane, doći će sljedeće srijede u Bruxellesu.

Rusija je sredinom lipnja zaustavila dotok plina prema Ukrajini zbog, kako tvrdi Gazprom, više od 5 milijardi dolara duga. Kijev smatra da je taj iznos manji i iznosi 3,1 milijardu dolara te se obvezuje platiti tu cifru do kraja godine u dva obroka. S druge strane, službeni Kijev istodobno na Arbitražnom sudu u Stockholmu pokušava srušiti ugovore s Gazpromom.

Privremeni plinski sporazum trebao bi garantirati stabilnu cijenu plina, neovisno o drugim događajima. Rusi traže plaćanje za plin unaprijed, što su Ukrajinci spremni i potpisati, ali ključan problem je rusko nepovjerenje da će druga strana biti u mogućnosti redovno servisirati svoje obveze. Zbog nepovjerenja u platežnu moć ukrajinskog gospodarstva, traže i garancije od strane EU, bankarskih institucija ili MMF, a oni im za sada nisu spremni jamčiti za Ukrajinu koja je jučer od EU zatražila dodatni zajam od 2,55 milijardi dolara.

'Zimski paket' trebao bi vrijediti do kraja ožujka, no Rusija još uvijek nije dobila financijske garancije za studeni i prosinac niti od ukrajinske državne kompanije Naftogaz, niti od europskih institucija pa je potpisivanje sporazuma odgođeno.

Cijena od 380 dolara je nešto veća od prosječne cijene koju za ruski plin plaća EU (350 dolara), ali i 100 dolara manja od cijene koju je prvotno tražio Gazprom. Potvrđena je tako cijena koja je prošlog tjedna dogovorena na milanskom susretu Putina i Porošenka.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više