Novosti

Kronika

Плoчa зa Kaрaђoрђeвићa

Kултурнo дoбрo или нeжeљeнo oбиљeжje зa диктaтoрa? У хрaму Св. Mихajлa у Вeликoj Mучни кoд Koпривницe нaлaзи сe изузeтнo вриjeднa спoмeн плoчa пoсвeћeнa Aлeксaндру првoм Kaрaђoрђeвићу

U Srpskom pravoslavnom hramu Sv. Mihajla u Velikoj Mučni kod Koprivnice nalazi se izuzetno vrijedna spomen ploča. Posvećena je Aleksandru prvom Karađorđeviću, vladaru Kraljevine Jugoslavije. Postavljena je između 1918. i 1941. godine - na njoj nije navedena godina - a kao zaslužni za njeno postavljanje navode se mještani Jovo i Ljuba Jaić.

Prema saznanjima koprivničkog paroha Radovana Dimitrića, sve do Drugog svjetskog rata ili možda kratko nakon njega, ploča vladaru koji je proglasio čuvenu Šestojanuarsku diktaturu, stajala je na pročelju crkvenog zida koji je okrenut prema glavnom putu Koprivnica – Zagreb. Potom je pohranjena u crkvi. O postojanju ‘kraljeve’ ploče, svjedoče tragovi na mjestu na kojemu se na zidu nalazila.

- Ploča nije kulturno dobro za Ministarstvo, ali za nas jeste jer predstavlja potvrdu jedinstva našeg naroda sa tadašnjom kraljevskom vladom u Beogradu. Ujedno je i uspomena na kralja Aleksandra koji je mučenički skončao u Marseju. Ne znam koje je godine postavljena. Iako su je postavili pojedinci, ipak je to učinjeno uz blagoslov crkve što znači da je tamošnji narod cijenio kralja zbog njegove uloge o ujedinjenju. Lično bih volio da se ploča vrati. Možda kad se bude uređivala fasada crkve. No, kad dođe vrijeme za to, o tome ću se još konzultirati sa Mitropolijom – rekao je Radovan Dimitrić, paroh koprivnički.

Crkva Sv. Mihajla bila jedna od rijetkih crkvi koja je u Prigorju i Podravini tokom ratnih devedesetih, pretrpjela znatna oštećena. Nepoznati počinitelj 1993. godine u crkvu je ubacio bombu. Na više mjesta na drvenom ikonostasu nalaze se rupe od gelera, a na podu još se može prepoznati velika rupa na mjestu gdje je bomba aktivirana. Crkva je kao i druge u Koprivničko-križevačkoj županiji, ima status kulturnog dobra te je u planu za obnovu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više